Zsírban oldódó vitamin. Az F vitamin lényegében olyan 3 többszörösen telítetlen, azaz „eszenciális” zsírsavakat takar, amiket a szervezet nem képes előállítani: linolsav, linolénsav, és az arachidonsav.
Felszívódásukat a szervezetben elősegíti az E vitamin, hatásukat pedig fokozza az A-, C-, és a D vitamin.
Természetes forrásai
Az acachidonsav állati eredetű zsírokban fordul elő.
A linolsav és a linolénsav viszont búzacsírában, napraforgómagban, szőlőmagban, szezámmagban, repcében, kukoricában, szójában és a mogyoróban, valamint mindezek hidegen sajtolt növényi olajában.
Szerepe
Segít megakadályozni a koleszterin lerakódását az erek falára.
Cökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását.
Elősegítik a mellékvesék hormontermelését.
Egészségessé varázsolja a hajat és a bőrt.
Véd a káros sugárzásoktól (ultraibolya, röntgen).
Segíti a fogyást a telített zsírok elégetése révén.
Hiányának tünetei
A bőr különböző megbetegedései: ekcéma, pattanások, a bőr rendkívüli szárazsága.
Túladagolásának tünetei: kóros túladagolása nem jellemző.
Napi szükséglet
A mennyiségét milligrammban (mg) mérik. Javasolják, hogy a napi felvett kalória legalább 1%-át az esszenciális (nélkülözhetetlen) többszörösen telítetlen zsírsavak tegyék ki. Tizenkét kávéskanálnyi napraforgómag vagy 18 fél hikoridió az egész napi szükségletünket biztosíthatja. Ha elegendő mennyiségű linolsav áll a szervezet rendelkezésére, a másik két telítetlen zsírsavat szintetizálni tudja. Ha nagy mennyiségű szénhidrátot fogyasztunk, nő a többszörösen telítetlen zsírsavigényünk.