T o m i k a_  h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
T o m i k a_ h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
SAJÁT-OSSÁGOK
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
AUTIZMUS
 
EMÉSZTŐRENDSZER
 
AZOK A "JÓ" VAKCINÁK....
 
OLTÁSOK
 
ÉTEL
 
TÖRVÉNY-JOG
 
MÉRGEZÉS
 
KEZELÉS
 
IMMUNOLÓGIA
 
EGYEBEK
 
ELŐADÁS
 
Dr. UGRAI TAMÁS
 
Aura Egyesület
Tartalom
 
A gyógyuláshoz való jog

A gyógyuláshoz való jog az őrjöngő pszichiátriai betegeket is megilleti

Elhangzott: 2005. április 9-én

Az édesanya kimerült, fél, és tehetetlen. A pszichiáter főorvos belefáradt a többéves dörömbölésbe. Mindketten csak reménykednek, hogy nem történik semmi jóvátehetetlen, ha a tizenhat éves autista fiú ismét rohamot kap, törni-zúzni kezd, ön- és esetleg közveszélyessé válik. Magyarországon ugyanis nincs olyan hely, ahol ezeket a betegeket megfelelően ellátják.

Mivel nálunk még az is szenzációszámba megy, ha véletlenül megnyílik egy kis bankfiók, amelyet úgy rendeztek be – mellesleg alig egymillió forintos pluszköltséggel –, hogy például a vakok is éppolyan könnyedén és magától értetődő módon közlekedjenek ott és intézzék az ügyeiket, mint bárki más, senki sem fog csodálkozni a következő történeten. Akit az a sorscsapás ér, hogy hátránnyal startol az életben, mert testi fogyatékos, az elméje sérült, vagy egyszerűen csak elhatalmasodik rajta valamilyen pszichiátriai baj, nálunk az legtöbbször nemcsak kilátástalan jövő elé néz, de ezt a jövőt a hozzátartozói számára is reménytelenné teszi. Akik ugyanúgy, mint ő, magukra vannak utalva, és igazi segítséget önmaguktól remélhetnek csak, senki mástól.

 

De vajon akkor mi van, ha például valakiről, aki egyébként speciális ellátásra szorulna, hogy legalább karbantartsák az állapotát, egyszer csak az is kiderül, hogy veszélyes lett, s nemcsak önmagára, hanem másokra is? A Tizenhat óra megmutatja, hogy ekkor mi van. A történet egy tizenhat éves autista fiúról szól, akin az édesanyja váratlanul ijesztő tüneteket észlelt.

 

Egyre agresszívabbá vált a fiú, megütötte, megharapta az édesanyját, és ha az éjszaka közepén felébredt, akkor kiabálásával az egész családot felkeltette, senki nem tudott pihenni. A doktornő újabb és újabb nyugtatókkal próbálkozott, amelyek nemhogy nyugtatták, hanem még agresszívabbá vált tőlük a kamasz fiú. Egyre fokozódó agresszivitása miatt az anya már az egész családot féltette, ezért végül úgy döntött, kihívja az ügyeletet. Az ügyelet hívta a mentőket, akik csak rengeteg nyugtató beadása után, leszíjazva tudták beszállítani a beteget a pszichiátriára. A zárt osztályra az édesanyja is elkísérte, az ágya végében aludt; már amennyit tudott, mert a szobában lévő betegek annyira agresszíven viselkedtek, hogy nem mert igazán aludni. Két nap múlva – mivel nem látta, hogy érdemben bármilyen változás történne – saját felelősségére hazavitte fiát.

 

Ha a fiú rohamai erősödnének, a család sehova nem tud fordulni, mert mint az orvosok is elmondták nekik, Magyarországon az ilyen betegek gyógykezelését, rehabilitációját nem tudják ellátni, egyszerűen nincsenek biztosítva a körülmények. Egyetlen megoldás az, hogy ha ismét rohamot kap a fiú, megint beszállítatják a zárt osztályra, ahol lenyugtatják, és ameddig az édesanya bírja, addig maradnak, majd haza mennek és minden kezdődik elölről.

 

A bíróság minden esetben kimegy a családhoz és felülbírálják, hogy valóban indokolt volt-e a fiú zárt osztályra való beszállítása. A bíró megállapította, hogy a beszállítás indokolt volt ugyan, de a zárt osztály nem megfelelő hely számára, mert érdemben nem lesz változás.

 

Pár napja ismét elég rossz állapotban van a fiú, várható tehát egy következő roham, aminek nem lehet tudni, mi lesz a vége. Az édesanya, bár nem szeretné elveszíteni fiát, egyre nehezebben bírja lelkileg, hogy ár ellen kell úsznia folyamatosan. Magán úton el lehet helyezni az ilyen betegeket is, de horribilis összegbe kerül, és kihalásos alapon lehet bekerülni. Találtak egy alapítványi működtetésű intézményt, ahová másfélmillió forint a beugró. Megpróbálják ugyan összeszedni a pénzt, de nem tudják mi lesz, ha mégsem sikerül, segítséget ugyanis senkitől nem tudnak kérni.

Dr. Rigó Péter pszichiáter főorvos, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet munkatársa elmondta, hogy az autizmus jelenleg nem gyógyítható betegség, de az esetek jó részében elég jól fenn tudják tartani a betegek állapotát. Egy szűk csoport az, amely a gyerekkor után agresszívvé válik, azonban az ő kezelésükre a pszichiátriai osztályok nincsenek felkészülve. Létre kellene hozni olyan helyiségeket, ahol ezeket a betegeket megfelelően le lehetne kötözni, de nem pizsamával például, hanem erre szolgáló szíjakkal, amelyek viszonylag kényelmesek. A tizenkét betegre jutó két ápoló nagyon kevés, hiszen egy-egy ilyen agresszív ember megfékezéséhez legalább két ápolóra van szükség, de akkor ki foglalkozik a többiekkel.

 

A pszichiáter főorvos szerint a jogszabályi környezet megvan, tehát nyilván ez inkább pénzkérdés, amit a mai magyar egészségügy egyszerűen nem tud megoldani. Más országokban, ahol jobban felszerelt az egészségügy, ott van egy biztonsági személyzet, akik arra vannak kiképezve, hogy hogyan lehet, minél kisebb sérüléssel megfékezni egy dühöngő beteget. Emellett vannak olyan helyiségek, ahol ezt humánusan le lehet folytatni, a kezelést be lehet állítani, de amíg ez nem történik meg, addig sincs veszélyben a többi beteg és az ápolószemélyzet.

 

Ma hat-nyolc évet kell várnia egy budapesti autistának arra, hogy intézetbe kerülhessen, ez is nonszensz – véli dr. Rigó Péter. Addig hol van, egy pszichiátriai osztály mélyén? – teszi fel a sajnos költői kérdést az orvos. Mert otthon nem lehet; vagy nem tud lenni.

 
HÍREK
 
Üzenetek
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HONLAP FORDÍTÓ
 
 
ÓRA
 
index sitemap advanced
search engine by freefind
FEJLESZTÉSI SEGÉDLET
Melyik téma érdekel leginkább??

Autizmus-általános megközelítése
Autizmus-orvosbiológia megközelítése
Oltások
Étel
Mérgezés
Kezelések
Törvény-Jog
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SZAVAZÁS
Tetszési Index
Mennyire találtad hasznosnak?

Hasznos
Elmegy
Kevés
Bővíteni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2007-05-08
 
Sejtlugosítás-Természetgyógyászat
 
DR. TINUS SMITS
 
VITAMINOK
 
OLTÁS-Linkek
 
AUTIZMUS-Linkek
 
EGYÉB-Linkek
 
TÖRVÉNYEK-Linkek
 
TÁRSOLDALAK
 
Egészség
 
FÓRUMOK
 
E-MAIL
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
KÜLFÖLDI oldalak
 
KALENDÁRIUM
2023. Február
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
<<   >>
 
SZÖVEGEK
 
Apróságok
 
Más hasznos oldalak
 
Orvosi Szótár
orvosiszotar.hu - orvosi szótár - orvosi szakkifejezések - orvosi kifejezések

 

Orvosi szótár - orvosiszotar.hu

 

 

 

 

 

 

 

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

 

 

 
Keresőszavak

Thimerosal, thiomersal, etil-higany, fogyatékos, autista, oltás, homeopátia, egészség, teszt, labor, kábítószer, túlterhelés, orvos, vitamin, természetgyógyászat, spectrum, keláció, DAN, Tinus, alapítvány, farm, ABA, metallotionein, glutén, kazein, glutemorphin, kazemorphin, hiperaktivitás, probiotikum, MMR, DiPerTe, DTPa, Mercola, Ugrai, sclerosis multiplex, bradstreet, aluminium, HPV, Hapatisis, Polió, Meningitis, Encephalitis, BCG, aspartam, szója, törvény, eutanázia, amalgán, nehézfém, fertőzés, sni, kutatás, kommunikáció, képzés, terápia, Wakefield, immunológia, kezelés,

 
Online nézettség

free counters

 

Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!