T o m i k a_  h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
T o m i k a_ h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
SAJÁT-OSSÁGOK
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
AUTIZMUS
 
EMÉSZTŐRENDSZER
 
AZOK A "JÓ" VAKCINÁK....
 
OLTÁSOK
 
ÉTEL
 
TÖRVÉNY-JOG
 
MÉRGEZÉS
 
KEZELÉS
 
IMMUNOLÓGIA
 
EGYEBEK
 
ELŐADÁS
 
Dr. UGRAI TAMÁS
 
Aura Egyesület
Tartalom
 
Terápiás próbálkozások a sclerosis multiplexben

Deszenzibilálás vagy spec. immuntolerancia


 

Deszenzibilálás vagy specifikus immuntolerancia
Myelin bázikus protein (MBP)
Leírás: Sertés-vagy szarvasmarha-agyból kivont fehérje, amit ismételt adagokban a bőr alá fecskendeznek.

Magyarázat: A MBP a myelinnek az a fehérje-összetevője, amelyik hatékony az EAE (kísérleti allergiás agy-gerincvelőgyulladás) létrehozásában, kísérleti állatokon. A MBP ismételt nagy adagjai kivédhetik, vagy elnyomhatják az EAE kifejlődését ilyen állatokban.

Értékelés: A SM MBP-vel való kezelésével több nem kontrollált kipróbálást végeztek. Eddig a legtöbb alapos kipróbálásban a betegek egy csoportja a sertés MBP nagy emelkedő adagjának naponkénti injekcióját kapta egy kétéves időszakon keresztül. Mégis új exacerbációkat és folyamatos progressziót figyeltek meg legtöbb betegben. Nyolc progresszív SM-es betegből kettő a javulásnak olyan mértékét mutatta, amit nem vártak, felvetvén azt lehetőséget, hogy a SM-es betegek egy részhalmazának haszna lehet az MBP-ből.

Kockázatok/Költségek: a mellékhatások magukban foglalják a betegek aktuális immunizálását az injekciós eljárás által, amit a helyi késői túlérzékenység mutat az injekció helyén; az idegrendszeri panaszok és tünetek időleges rosszabbodása is előfordult néhány injekció után egyes betegekben. Jelenleg úgy kell megítélnünk, hogy a kockázatok többet nyomnak a latba, mint a korlátozott lehetséges haszon. A költségek magasak.

Következtetés: Az eddig végzett kipróbálások alapján ezt a kezelést nem kell hatásosnak tekintenünk.

A Bizottság véleménye szerint ezt a terápiát megfelelően ellenőrizték és kimutatták róla, hogy nincs értéke. Használata szignifikáns kockázatot hordoz.


Deszenzibilálás vagy specifikus immuntolerancia
Orális myelin
Leírás: Szarvasmarha myelin vagy rekombináns (művileg öszeállított) myelin).

Magyarázat: Az immuntolerancia előidézésének klasszikus módszere a releváns (idevágó) antigének szájon át történő alkalmazása révén történik. Ezt a megközelítést hatékonynak találták sok kísérleti autoimmun állapotban, beleértve az EAE-t.

Értékelés: Egy kis kettősvak tanlmányban az Egyesült Államokban 30 relapszusos-remittáló SM-es beteg naponként kapott borjú-myelint vagy kontroll protein fehérje kapszulákat. Toxicitást, vagy mellékhatásokat nem jegyeztek fel. A myelin bázikus fehérjével (MBP) reagáló T-limfociták száma csökkent a myelin-kezelt csoportokban és ezekben a betegekben a relapszusok gyakoriságának csökkenésére irányuló trendet (tendenciát) észleltek. Az orális myelin nagy, kettős-vak, placebo kontrollált kipróbálása, belevonva megközelítőleg 500 beteget most van folyamatban számos Északamerikai centrumban.

Kockázatok/Költségek: A kockázatok, ha vannak, jelenleg nem ismertek. A költségeket alacsonyra becsülik.

Következtetés: A SM kezelésének ezen új modelljéről következtetést nem vonhatunk le, amíg a multicentrikus kipróbálás eredményei nem elérhetők.

A Bizottság véleménye szerint ennek a terápiának a magyarázata hihető, hatékonyságra és biztonságra nézve nem ellenőrizték jelenleg.


Deszenzibilálás vagy specifikus immuntolerancia
T-sejt vakcináció
Leírás: SM-es betegek T-limfocita klónjaira reagáló kiválasztott myelin bázikus fehérjét (MBP)-t aktiválnak és besugároznak, hogy képtelenné tegyék ezeket a szaporodásra. Ezeket a klónokat azután vakcinaként szubkután injekciókban adják ugyanazoknak a betegeknek, akikből vették ezeket.

Magyarázat: Kimutatták, hogy az inaktivált MBP-reaktív T-sejtekkel történő vakcinálás kimeríti az MBP reaktív sejteket EAE-ben és ez az eljárás hatásosan alkalmazható az EAE kezelésére vagy kivédésére.

Értékelés: Egy előzetes próbában Belgiumban (Lancet,1995;346:887-888) nyolc vakcinált és nyolc kontroll beteget írtak le. A MRI képezés az agyi léziók stabilizációját mutatta egyes vakcinált betegekben, összehasonlítva a léziók számában történt növekedéssel a megfelelő kontrollokban. Klinikailag volt valamelyes utalás arra, hogy a betegség stabilitása és a betegség aktivitása a vakcinált betegekben kapcsolatban volt a keringő MBPreaktív T-limfociták megfelelő eltűnésével és újbóli megjelenésével.

Kockázatok/Költségek: Kockázatok, ha vannak, ismeretlenek jelenleg. Az eljárás igen költséges.

Következtetés: A SM-kezelés ezen új módjáról következtetést nem vonhatunk le, amíg a helyesen kontrollált próbák eredményei nem hozzáférhetők a betegek nagyobb számában. Bár a MBP-ről némelyek azt gyanítják, hogy ez a felelős antigén SM-ben, ezt nem állapították meg.

A Bizottság véleménye szerint ennek a terápiának a magyarázata hihető, de a hatékonyságra és biztonságra nézve még nem ellenőrizték megfelelően jelenleg.


Deszenzibilálás vagy specifikus immuntolerancia
Peptid terápia (T-sejt receptor peptid terápia)
Leírás: Egy aminósav-lánc (peptid) amelyik hasonló a myelin bázikus proteinkben lévő azon fragmentumhoz (töredékhez) amelyik felismeri a T-limfocitákat. Ezt a peptidet szintetizálni lehet és a bőrbe vagy a bőr alá lehet fecskendezni.

Magyarázat: Az Oregon Egyetemi kutatói kimutatták, hogy a T-sejt receptor peptid (TCR peptid) ismételt injekciói kivédhetik és kezelhetik az EAE immun-mediált betegséget patkányokban és egerekben. A betegség-folyamat nyilvánvalóan beindítja a szabályozási folyamatot a TCR ellen, amit fokozni lehet hozzáadott injekciókkal. Az így kezelt állatokról azt írták le, hogy mintha gyorsabban javulnának. Az injekciók nyilvánvalóan a betegséget létrehozó T-sejtek ellen irányuló szabályozó fehérvérsejteket és antitesteket gerjesztik.

Értékelés: Több klinikai tanulmányt közöltek az Oregon és a San Diego Egyetem kutatói. Nagyobb léptékű próbákat terveznek. 1991 elején 10 SM-es beteg önként vállalkozott arra, hogy peptid-injekciókat kapjon, hogy annak biztonságát ellenőrizzék. Ha jól tűrik, várjuk, hogy kezelési próbák fogják követni.

Kockázatok/Költségek: A TCR-peptidre vonatkozóan nincs kereskedelmi forrás. Kockázatok, ha vannak, jelenleg ismeretlenek.

Következtetés: A SM kezelés ezen új módjának eredményességéről következtetést nem vonhatunk le, amíg a formális kezelési próbák eredményei nem hozzáférhetők.

A Bizottság véleménye szerint ennek a terápiának a magyarázata hihető, de megfelelően nem ellenőriztk sem biztonságra, sem hatékonyságra.


Deszenzibilálás vagy specifikus immuntolerancia
Kopolimer l (kopaxon)
Leírás: A Cop-l négy aminosav szintetikus lánca, az MBP molekula analogonja (hasonmása), amelyik nem idéz elő EAE-t, ha állatokba vagy emberekbe injiciálják; ez megvédi az állatokat EAE-vel szemben. Ismételt adagban szubkután adják.

Magyarázat: Az MBP EAE-t okoz és régóta gyanították, hogy ez az SM-antigén, de megfelelő bizonyíték nélkül. Az MBP valószinüleg a posztinfekciós encephalomyelitisben fertőző betegség után jelentkező agy-gerincvelőgyulladásban az agyban lezajló allergiás reakcióért felelős antigén. (l. Immunrendszer és Sclerosis multiplex fejezet). Az MBP ismételt injekciói kockázatosak és kimutatták, hogy hatástalanok az SM kezelésében. A Cop-1-et azért próbálták ki, mivel az meg tudja védeni az állatokat az EAE-vel szemben, abban a reményben, hogy ez meg tudja állítani az SM progresszióját is.

Értékelés: A korai nemkontrollált tanulmányok pozitivak voltak. Újabban egy kontrollált kísérletben 25 beteg kapott Cop-1-et naponta és összehasonlították 23 beteggel, akik placébó-injekciókat kaptak naponta. 62 exacerbáció volt a placébó-csoportban és csupán 16 a Cop-l csoportban. Az enyhén rokkant beteek 0.5 DSS egységet rosszabbodtak két év alatt ha Cop-l-et kaptak és l.2 Dss-t ugyancsak két év alatt a placébó-csoportban. Valamelyes nehézség volt kettős-vak feltételeket teremteni, mivel a Cop-l viszketést, fájdalmat és a kar vörösségét, okozta az injekciók helyén a legtöbb betegben.
A Cop-l-nek a progresszív SM-re gyakorolt hatására folytatott egy későbbi tanulmányban 53 beteget kezeltek Cop-l-el és egy másik 53-at placébóval; a tanulmányt az Egyesült Államok két különböző orvosi centrumában végezték. A 24 hónap végén nem volt szignifikáns különbség a két csoportban, tekintettel a rokkantsági mérésstabilítására, a járásban bekövetkezett rossabbodásban, vagy az igazolt progresszióban.
1995-ben közölték a legnagyobb Cop-1-el végzett multicentrikus tanulmány eredményeit. Ezt a tanulmányt 11 orvosi centrumban végezték, 251 résztvevő beteggel, két éves időtartamon át. A betegek fele Cop-1-et injiciált szubkután naponta és másik fele placebót injiciált. Két éves tanulmányban 29%-al kevesebb SM-es exacerbáció volt a Cop-1-el kezelt csoportban. Nem volt statisztikailag szignifikáns különbség azon betegek számában, akiknek a rokkantsága 1 teljes EDSS ponttal rosszabbodott, de szignifikánsan kevesebb beteg volt a Cop-1 csoportban, akiknek a rokkantsága 0.5 ponttal rosszabbodott. Csupán korlátozott számú MRI-kép monitorozást végeztek a kísérlet alatt, és ezeket az eredményeket még nem közölték.

Kockázatok/Költségek: A költségeket magasra becsülik, ha a gyógyszer elérhető. A kockázatok csekélyek valamennyi próbában; karfájdalmak az injekciók helyén; alkalmi általános alergiás (anafilaxiás) reakciók; szorongás, kipirulás, szédülés és nehézlégzés - amelyek az injekció után 5-15 perc alatt megszűnnek.

Következtetés: Több tanulmány most az exacerbációs rátában szignifikáns csökkenést mutatott, beleértve a legújabb és legnagyobb kontrollált kísérlet. Annak kiderítése, hogy még a felhalmozódó előrehaladó rokkantság rátájának csökkentésének is van egy kis hatása szívesen fogadott tájékoztatás, de megerősítésétésre szorul.

A Bizottság véleménye szerint ennek a terápiának a magyarázata hihető. Sok bizonyíték szól jelenleg amellett, hogy a Cop-1 csökkenti az exacerbációs rátát. Azok a friss leletek, hogy a gyógyszer lassítja a rokkantság progresszióját, megerősítést igényelnek a vegyülettel végzett sokkal kiterjedtebb tapasztalat révén.

 
HÍREK
 
Üzenetek
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HONLAP FORDÍTÓ
 
 
ÓRA
 
index sitemap advanced
search engine by freefind
FEJLESZTÉSI SEGÉDLET
Melyik téma érdekel leginkább??

Autizmus-általános megközelítése
Autizmus-orvosbiológia megközelítése
Oltások
Étel
Mérgezés
Kezelések
Törvény-Jog
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SZAVAZÁS
Tetszési Index
Mennyire találtad hasznosnak?

Hasznos
Elmegy
Kevés
Bővíteni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2007-05-08
 
Sejtlugosítás-Természetgyógyászat
 
DR. TINUS SMITS
 
VITAMINOK
 
OLTÁS-Linkek
 
AUTIZMUS-Linkek
 
EGYÉB-Linkek
 
TÖRVÉNYEK-Linkek
 
TÁRSOLDALAK
 
Egészség
 
FÓRUMOK
 
E-MAIL
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
KÜLFÖLDI oldalak
 
KALENDÁRIUM
2023. Február
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
<<   >>
 
SZÖVEGEK
 
Apróságok
 
Más hasznos oldalak
 
Orvosi Szótár
orvosiszotar.hu - orvosi szótár - orvosi szakkifejezések - orvosi kifejezések

 

Orvosi szótár - orvosiszotar.hu

 

 

 

 

 

 

 

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

 

 

 
Keresőszavak

Thimerosal, thiomersal, etil-higany, fogyatékos, autista, oltás, homeopátia, egészség, teszt, labor, kábítószer, túlterhelés, orvos, vitamin, természetgyógyászat, spectrum, keláció, DAN, Tinus, alapítvány, farm, ABA, metallotionein, glutén, kazein, glutemorphin, kazemorphin, hiperaktivitás, probiotikum, MMR, DiPerTe, DTPa, Mercola, Ugrai, sclerosis multiplex, bradstreet, aluminium, HPV, Hapatisis, Polió, Meningitis, Encephalitis, BCG, aspartam, szója, törvény, eutanázia, amalgán, nehézfém, fertőzés, sni, kutatás, kommunikáció, képzés, terápia, Wakefield, immunológia, kezelés,

 
Online nézettség

free counters

 

Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!