T o m i k a_  h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
T o m i k a_ h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
SAJÁT-OSSÁGOK
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
AUTIZMUS
 
EMÉSZTŐRENDSZER
 
AZOK A "JÓ" VAKCINÁK....
 
OLTÁSOK
 
ÉTEL
 
TÖRVÉNY-JOG
 
MÉRGEZÉS
 
KEZELÉS
 
IMMUNOLÓGIA
 
EGYEBEK
 
ELŐADÁS
 
Dr. UGRAI TAMÁS
 
Aura Egyesület
Tartalom
 
AZ AUTISTÁK VISELKEDÉSI ZAVARAINAK KEZELÉSE 1.

 

Az autisták viselkedési zavarainak kezelése

  

Összefoglaló

Összeállította:

Dr. Endrődi László NC, ND

 

 

2007.
Bevezetés

 

„Hogy mennyire varázsvilágban él minden ember, azt önmagadon nem látod. Saját ketrecéről senki sem tud.” (Müller Péter: Szeretetkönyv)

 

 

Az autisták is saját ketrecükben élnek. Az ő világukat mi nem értjük meg. Ebből a varázsvilágból kell őket kihoznunk.

 

Ha az újszülöttet az anya nem szoptatja, és szülés utáni depresszióba esik, az azt jelenti, hogy alacsony a szerotonin szintje.

Ha a csecsemőt nem szoptatják, tehát „tápon” nő fel a gyerek, akkor nyugtalanná válhat, mert nem kap elég triptophant a szervezete. Ekkor a baba síróssá, nyűgössé válik, ugyanis az anyatej tele van triptophánnal, ami egy természetes nyugtatója és altatója a szervezetnek.

 

A pszichiátriai problémák kialakulása

 

Ennek 11 oka van:

1.     hibás gén

2.     hajlamosság

3.     előállító enzimek

4.     hordozó (szállító) enzimek

5.     átalakító enzimek

6.     elpusztító (bontó) enzimek

7.     vitamin-, ásvány- és proteinhiány

8.     étkezés

9.     cortisol

10. trauma

11. hormonok

 

Nézzük mindezeket részletesebben!

 

1.     hibás gén: Ha csak 1 gén hibásodik meg, akkor még nem törvényszerű, hogy kialakuljon a betegség. Ahhoz, hogy a megbetegedés megtörténjen, több gén sérülésére van szükség. Az autisták jellegzetessége, hogy a 2Q7 és a GABA gének nem működnek rendesen. Egyes kutatók úgy gondolják, hogy az autisták betegségtüneteit kb. 100 gén befolyásolja, de hogy melyek a fő gének, azt még nem tudták megállapítani. A fő vagy vezér transzmittert viszont ismerjük, ez a szerotonin. Pl. normális vagy szellemi fogyatékos embernek az I.Q. -ját 5 ponttal biztosan fel lehet emelni, de az is előfordulhat rendkívül ritka esetben, hogy egy nagyon alacsony I.Q.-val rendelkező szellemi fogyatékos intelligencia hányadosát meg lehet duplázni.

2.     hajlamosság: Szerintem ez azt jelenti, hogy a sejteken belül hibásan vagy rosszul működnek a vezérmolekulák. Jelenleg erről is folynak kutatások.

Pl. ilyen a molekulák emlékezőtehetsége, önmegsemmisítő funkciója, osztódóképessége, felépülő, áteresztő és átadó képessége stb.

3.     előállító enzim: a megfelelő neurotranszmittereket állítják elő a sejtek segítségével.

4.     hordozó enzim: a neurotranszmittereket viszi egy másik receptorhoz vagy egy másik enzimhez.

5.     átalakító enzim: a neurotranszmitterek molekuláit alakítja át úgy, hogy vagy hozzátesz, vagy elvesz belőlük.

Pl.: az L-triptophant átalakítja 5-HTP-vé. Az agyban a 5-HTP-ből kivonja a carboxilt (COOH), és ami még megmaradt, abból az átalakító enzim pedig neurotranszmittert állít elő.

6.     elpusztító enzim: elpusztítja a feleslegessé vált molekulákat.

Pl.: monoamine-oxid (röviden: MAO) pusztítja el a szerotonint, ami így átalakul 5-HIAA-vá, és a vizelettel távozik a testből. (5-HIAA = hydroxyindoleacetic acid).

7.     vitamin-, ásvány- és proteinhiány: Vannak olyan személyek, pl. az autisták, akiknek több százszoros vitamin, ásvány és protein mennyiségre van szükségük, mint az elfogadott, előírt, átlagos mennyiség.

8.     étkezés: Ma már nem lehet helyesen étkezni az élelmiszer előállítási eljárások, elkészítési technikák és a termőföld kizsigerelése miatt.

Pl.: a magyar termőterületek 75%-a mára már másodosztályú lett.

9.     cortisol: Ez a stresszhormon, aminek pusztító hatása van az enzimekre, vitaminokra, ásványokra, neurotranszmitterekre és kötőszövetekre.

Pl.: roncsolja az érfalat.

10. trauma: Ezt kiválthatja védőoltás, baleset, megrázkódtatás, közeli családtag halála stb. De nem biztos, hogy ezek a baj kiváltó okai. Ugyanis a mélyben már megvolt a baj, és ezek az események csak a felszínre hozták azokat. Magyarul: olaj a tűzre.

Pl. a higanyos védőoltás roncsolást tud végezni az agysejtekben, vagy például a szülés közben fellépő oxigén hiány agykárosodást tud okozni a csecsemőben.

11. hormonok: Kb. 220 hormont ismerünk. A szervezet mester-hormonja a protein alapú HGH (ez a növekedési hormon). Ez 191 aminosavból áll. Hormonok nélkül a vitaminok és ásványok jóval nehezebben épülnek be.

Pl.: Nőknél progeszteron nélkül a kalcium nagyon nehezen épül be.

 

Érzelmeinket, viselkedésünket befolyásoló kategóriák

 

1.     szerotonin, 2. catecholamine, 3. endorphin, 4. GABA, 5. enzimek

 

Mindegyikről részletesen.

 

1.       Szerotonin előállítása: Az L-triptophanból, ami egy esszenciális aminosav, állítja elő a szervezet a 5-HTP-t, ez elsőbbséget élvez az agy-vér gáton, a hordozó enzimekhez kapcsolódnak, amik elszállítják az agysejtekhez, ahol három lépésben átalakul szerotoninná. Ez a legfontosabb neurotranszmitter, a vezér.

 

2.       A catecholamine a következő kategória. Ide tartozik a dopamin, az epinephrin, a norepinephrin és a melatonin. Ezeket a szervezet szerotonin, L-Tyroxin és L-Dopa segítségével állítja elő.

 

 

3.       Endorphin. Ez sem létezik szerotonin nélkül. Az L-phenilalanin segíti előállítani az endorphint. Ennek az anyagnak 2 formája létezik: az L és a D forma. A D forma szintetikus és a tükörképe az L formának. Az autistáknál a D forma vált be jobban, mert segíti gyengíteni a morfium utáni vágyat.

Pl.: A 76 aminosav összetételű pro-opiomelanocortin, amiből endorphint képes alkotni a szervezet. (melléklet 1,2)

 

4.       GABA. Természetes nyugtatója a szervezetnek, válium hatása van.

 

5.       Enzimek: vitaminok és ásványok nélkül nem léteznek, ezek elengedhetetlenül szükségesek a működésükhöz. Több ezer enzimet tartanak nyilván.

A szerotonin

 

A szerotonin génjét még nem találták meg, de az biztos, hogy a 6. kromoszóma körül keresendő. 15 különböző szerotonin receptort fedeztek fel. Elnevezéseik pl. 5-HT1D, 5-HT1B stb. Ezek a neurotranszmitterek 75 %-ban megegyeznek a 5-HTP-vel. A kutatók úgy gondolják, hogy ezek változatai a szerotonin neurotranszmitternek.( 5-HT= Hydroxy Triptomine)

Ennek a neurotranszmitternek két szintje okoz gondot: az alacsony és a magas szint.

Ha magas, akkor beszélünk szerotonin szindrómáról. Azzal igazoljuk ezt, hogy az 5-HIAA szint is magas (ez a vizeletből és a gerincfolyadékból mutatható ki). A magas 5-HIAA szint utalhat agydaganatra vagy kombinált pszichiátriai orvosságok hatására is.

Megtévesztő lehet, ha a magas 5-HIAA szint alacsony szerotonin szinttel párosul, mert ez a kettő ellenkező irányba mozog. Ez viszont migrénes fejfájás miatt van. Ebben az estben az autista gyerekek képesek a falba verni a fejüket.

A migrén esetében azért magas a vizeletben az 5-HIAA szint, mert a szerotonin a fejfájás hatására a tároló kamrákból felszabadul, de a pusztító enzim (MAO) ezeket gyorsan meg is öli. Ezért emelkedik a 5-HIAA szint. Tehát szerotonin hiány alakul ki.

 

Ha alacsony az 5-HIAA szint, akkor alacsony a szerotonin szint is. Ekkor nagyon sok tünetet okoz:

¨     Depresszió

¨     Túlbuzgóság

¨     Ingerlékenység

¨     Nyugtalanság

¨     Sértegető modor

¨     Rövid idejű koncentrálás

¨     Szétszórt gondolkodás

¨     Leblokkolt gondolkodás

¨     Túlérzékenység a világra

¨     Rendkívüli édesszájúság

¨     Alvászavarok, álmatlanság


¨     Az érzékeik fejlettek vagy éppen rendkívül tompák: szaglás, tapintás, látás, hallás, ízlelés, fájdalomérzet. Pl. szaglás: szagokra nagyon érzékenyek, de fájdalomérzetük el van nyomva a morfin miatt.

       

Súlyos tünetek:

 

¨     Agresszivitás

¨     Alkoholizmus

¨     Skizofrénia

¨     Pánikroham

¨     Hiperaktivitás

¨     Epilepszia

¨     Öngyilkosság

¨     Önroncsolás

¨     Elhízás

¨     Bulimia       súlyos szénhidrát

¨     Anorexia      függőség.

 

A catecholamine

 

A kutatások mai állása szerint 18 génből álló csoport irányítja a Catecholamine rendszert. Ez még nem 100%-osan biztos. Nagyon sokféle monoamine neurotranszmitter található meg az idegrendszerben, az egyik segíti előállítani a szerotoninból a dopamint.

A catecholamine dopaminból, epinephrinből, norepinephrinből és melatoninból áll. A dopamin szint rendkívül magas ezeknél a gyerekeknél, mert szintje ellenkező irányban mozog az endorfinnal, ami a mi esetünkben a gliadin-és kazeinmorfin. Reggel magasabb a dopamin szint, este alacsonyabb, ez a szervezet természetes védekezése miatt van.

Dopamin nincs szerotonin nélkül.

Azért nehéz leszokni az ópiátokról, mert megváltoztatják a gének működését (tulajdonságát). Mivel az ópiát zsírban oldódik, nagyon mélyre hatol a sejtekben, ezért nagyon hosszadalmas a kezelés. Megváltozik a dopamin és a szerotonin közötti kapcsolat, és eltorzul a kappa ópiátreceptorok működése. A monoamin (transzporter=szállító) tartja a kapcsolatot a szerotonin és a dopamin között. Ezek a dopamin receptorok rendkívül érzékenyek a dopamin neurotranszmitterekre. Ezt a túlérzékenységet kell semlegesíteni. Ezt kizárólag csak aminosavval lehet semlegesíteni. A kezelés eltarthat 1 – 3 évig is.

A dopamin, az epinephrin, a norepinephrin és a melatonin szint emelhető L-Tyroxin, L-Dopa és NADH alkalmazásával. Ezeknek a szervezetbe juttatása kora délutánra essen. 1 molekula NADH-ből 6 molekula dopamint állít elő a szervezet. Ez a rendszer így nem borítja fel a szerotonin-háztartást.

 

Az endorfinok

 

Teljesen befolyásolja a szervezet hangulatát, a fájdalomtűrő képességét. Azért van az, hogy a rákbetegeknek alacsony a fájdalomtűrő képességük, ugyanis alacsony az endorfin szint a szervezetükben. Ez pedig az miatt van, mert kevés protein kerül a szervezetükbe, így nem tudnak felépülni az endorfinok.

Az autista gyerekekben rendkívül gyorsan változik a neurotranszmitterek és az endorfinok szintje. És hogy milyen impulzusokra fog reagálni, azt sem lehet előre kiszámítani.

Például: Az utcán vezetett egy 14 év körüli autista fiút az édesapja. A gyerek meglátott egy vizesvödröt az egyik ház oldalánál, és rögtön bele akart lépni. Az apának kb. 1 másodperce volt arra, hogy minderre reagáljon, és megállítsa a fiút a cselekvésében.

 

Kb. 40 ilyen endorfin összetett molekulát és receptort tartanak nyilván, de egyes specialisták ezt a számot több százra becsülik.

 

A GABA

 

A GABA szó egy rövidítés: Gamma-Aminobutyric Acid (gamma amino vajsav). Úgy néz ki, hogy a kutatók megtalálták a génjeit, ennek a nevei: GABR1 és GABRA4.

A gének pontos azonosítása még nincs kész, de hogy a 15. kromoszóma körül található, az biztos.

A kutatások arra utalnak, hogy ezt a gént károsította a higany, de ez még nincs 100%-ig bebizonyítva.

Ezért a GABA-t mindenképpen kívülről kell a szervezetbe juttatni. Ez a test természetes nyugtatója.

Alkalmazása: 500mg-tól 1500mg-ig lehet használni naponta.

 

Az enzimek

 

Az agyban levő neurotranszmittereket befolyásoló enzimek mennyisége túl alacsony vagy magas, ami a neurotranszmitterek túltengéséhez vagy elpusztításához vezet.

Olyan is előfordul, hogy a különböző molekulák leblokkolják a receptorokat, vagy éppen stimulálják azokat (pl. az ideggáz vagy az édesítőszer, a NutraSweet vagy a permetszerek és vegyszerek). Permetszerek: = kindling = begyújtó, szikraként hatnak az idegsejtekre, és működésbe hozzák azokat anélkül, hogy le tudnának állni, így ki tud alakulni egy epilepsziás roham.  Pl. organophosphate, ami egy rovairtó (POs), ebből állították elő az ideggázt a II. Világháború alatt; chlorpyrifos (kutyáknak és macskáknak jóváhagyott parazitaölő, pl. bolha), ez az anyag gátolja a neuro-transzmitterek között az impulzusok áthaladását. Ezeket a permetszereket többfajta gyümölcsfajtánál is jóváhagyták.

 

Étkezés

A falánkság

A falánkság az alacsony szerotonin szint miatt van. Olyan ételeket esznek, amelyek kevés triptophant tartalmaznak. A triptophan átalakul 5-HTP-vé, a 5-HTP elsőbbséget élvez az agy-vér gáton, mert a szervezetnek szerotoninra van szüksége, így gyorsan megemelkedik a szerotonin szint, ami a jóllakottság érzését váltja ki. Majd utána a szerotonin gyorsan el is használódik, és újra éhség keríti hatalmába a személyt.

Ide tartozik az anorexia és a bulimia is.

Ezért az alacsony kalóriájú étkezés és az állandó, véget nem érő fogyókúrázás (a szerotonin hiánya miatt), egyáltalán nem működik, és nem hatásos. (Ez a yo-yo diéta).

 

A vegetáriánus étkezés

Protein-és szerotonin hiányt eredményezhet. A vegások általában bab formájában viszik be a proteint, esetleg megeszik a halat, ritkán a tojásfehérjét. S mivel sok rostot esznek, a napi többszöri széklet is hozzájárul a vitamin-és ásványhiányhoz. Ezért alakulhat ki az enzimhiány is náluk.

 

Specifikusan B12 vitamint kellene fogyasztaniuk.

 

Mi tartalmaz triptophant?

Minden tejtermék, szárnyasok, marhahús, és különösen sok van a vadhúsokban.

 

Miben nincs triptophan?

A bevásárlóközpontokban található tejtermékekben, szárnyasokban, marhahúsban.

 

Miért nincs a szárnyasokban?

Mert ezek tápos csirkék, a tápból pedig hiányzik a triptophan.

 

A vegások jól teszik, ha a proteint por formájában fogyasztják el. A vegás diétával pedig az a legnagyobb probléma, hogy nem tartalmazza mind a 20 proteint. Az alacsony proteindiéta pedig rossz hangulatot, lustaságot okoz. A zöldségek kevés triptophant tartalmaznak, kevés a szerotonin is, és így alakul ki a depresszió, a makacsság, a keményfejűség.

A daganatos betegségben szenvedők protein- enzim- és vitaminhiányban is szenvednek. Ezek pedig meggyorsítják a megsemmisülésüket, különösen akkor, ha kemoterápián vannak. A szervezetük így tulajdonképpen elfogy.

 

Alacsony kalóriás étkezés

Ez alacsony protein és zsiradékbevitelt jelent. Könnyen bajba keverheti a személyt, mert szerotonin hiány illetve pajzsmirigy problémák merülhetnek fel. Természetes formában cukor nem létezik, azt valakinek vagy valaminek elő kell állítani, pl. növénynek, állatnak (méh), vagy embernek. Ezt nevezzük értéktelen, üres kalóriának. Egyetlen orvosi szakirodalomban sem nevezi a cukrot esszenciálisnak, azaz nélkülözhetetlennek. Az agyműködésnek szüksége van ugyan némi cukorra, de azt a szervezet elő tudja állítani az összetett szénhidrátok lebontásával. Az alacsony kalóriás étkezés egyik nagy hátránya az, hogy a szervezetből kiürül a vitamin, az ásvány és a protein. Ezáltal az égési folyamat sebessége is csökken, tehát a személy nem fog fogyni vagy csak nagyon lassan, közben pedig szinte nem is eszik.

Szója: a magas szójafogyasztásra oda kell figyelni, mert hosszú távon blokkolja a tyroid hormon működését, ami depresszióhoz vezet. A szója tartalmazza a phitates nevű anyagot, amely gátolja a pajzsmirigy működéséhez szükséges nutrientek felszívódását, s így a pajzsmirigy alulműködését okozza.

Sajnos szójatejjel helyettesítették az anyatejet azoknál, akik nem tudták szoptatni a csecsemőjüket. De a szójatejben jóval kevesebb triptophan van, mint az anyatejben, ez az egyik baj. A másik probléma pedig az, hogy lányoknál serkenti, fiúknál csökkenti a szex hormonokat.

 

Az Omega 3, 6, 9

Sajnos a mai életben egyensúlytalanság alakult ki az Omega 6 javára, mert a tápos ételek ezzel vannak tele.

Ha túl sok az Omega 6, akkor a küldő és fogadó receptorok nem működnek helyesen. Ez egyértelműen befolyásolja a dopamint, és súlyos betegségek alakulhatnak ki: pl. mániákus depresszió, skizofrénia, Pakinson-kór, tudathasadás.

Ezért manapság elengedhetetlen az Omega 3 használata. Az Omega 3 egy MAO blokkoló (MAO = pusztító enzim). Általában a vadvízi ragadozó halak tartalmazzák a legtöbb Omega 3-t. A mesterséges tavakban nevelt halakban jóval kevesebb van ebből a zsírsavból. Egy egészséges embernek minimum 3000 mg-ra van belőle szüksége. Én rutinszerűen alkalmazok 6000 mg-ot a betegeimnél naponta.

(Valaki egyszer azt mondta, hogy azért teszem ezt, hogy több olajat tudjak eladni. Az igaz, hogy így többe került a betegnek a kezelés, de sokkal rövidebb idő alatt érezte jobban magát.)

 

Alacsony zsírtartalmú étkezés

Akik alacsony zsírtartalmú ételeket esznek, azoknak lehet, hogy a totál koleszterinjük is alacsony. Náluk is előfordul a depresszió, az ingerlékenység, a gorombaság, az álmatlanság stb.

 

Figyelemre méltó, hogy a betegek többsége felcseréli az egyik függőséget a másikkal.

Pl.: heroint a Metadonnal, az alkoholt a magas cukortartalmú ételekkel.

 

Miért nem működnek az orvosságok?

 

Azok a betegek, akik SSRI orvosságot szednek, 20%-nak nagyon jól beválik, 20%-nak egyáltalán nem használ, 30%-nál mellékhatások lépnek fel, és 30%-nál súlyos mellékhatásokat észlelnek, amiért aztán abba kell hagyni a gyógyszer szedését.

Azoknak, akik szerotonin hiányban szenvednek, a szerotonint kívülről bejuttatni nem lehet. Ennél a betegségnél az orvosok szerotonin-blokkolót (SSRI) adnak. Ez azt jelenti, hogy a kamrákban tárolt szerotonint nem engedi felszabadulni.

Pl. Nekem szükségem lenne pénzre, de a bankom mégsem ad a saját megtakarított pénzemből.

Hát ez a nagy becsapás a szerotoninnal.

 

Az orvosságoknak súlyos mellékhatásaik vannak. Aki ezeket szedik (pl. Prozac, Zoloft, Xanax stb.), azoknak a következő mellékhatásokkal kell számolniuk:

1.     nagyobb esély a daganatos megbetegedésekre

2.     fásultság, indulatmentesség

3.     szexuális vágy eltűnése

4.     fejfájás

5.     álmatlanság

6.     hasmenés vagy szorulás

7.     kiszáradt ajkak

8.     izzadás, remegés

9.     látászavar vagy fényérzékenység

10. súlygyarapodás vagy csökkenés

11. falánkság

12. idegesség

13. önkárosítás: pl. veri a fejét a falba, elvágja a kezét, harapdálja magát

14. öngyilkossági kísérlet

15. alkoholizmus

16. súlyos szénhidrátfüggőség

17. feledékenység

18. csökkent koncentrálóképesség

19. ingerlékenység

20. letargia

21. agresszivitás

22. anorexia, bulimia

23. anémia

 

Hogyan lehet kiszállni ebből a mókuskerékből?

 

 

Az a kérdés, hogy melyik receptor győz. Az autisták és a depressziósok fogadó receptorai közül a hangulatukat negatívan befolyásoló lesz a győztes.

A szerotonin negatív hangulat receptorai rendkívül érzékenyek. A legkisebb szerotonin ingadozásra is reagálnak. Ezért ezeknek a személyeknek a hangulata mindig a negatív irányba billen. Ezért van az is, hogy ezek a személyek nagyon érzékenyek, és a legkisebb impulzusra is reagálnak.

Ezeknek a receptoroknak a túlérzékenységét kell semlegesíteni. A receptorok érzéketlenné tétele hosszú ideig is eltarthat (2év). Vannak kísérletek, amik ezt próbálják helyreállítani. Dr. Frank Voccinak, a NIDA igazgatójának a véleménye az, hogy kétféleképpen lehet ezt megtenni:

1.     Neurotranszmitter blokkolót alkalmazni, ez olyan mintha az autóban levennénk a gázról a lábunkat. Az én véleményem erről az, hogy így születik a zombi.

2.     A szervezet receptorainak blokkoló képességét kellene felhasználni, ami az autó fékjéhez hasonlít. Véleményem, hogy így alakul ki a bárgyú (tompa elméjű) ember.

Ezekről többet lehet olvasni a Magyar Tudomány című folyóirat 2005/4. számában (438.o.); Benyhe Sándor (1993), A morfin biokémiája, Biokémia 17. sz., 160 - 170. o.

 

§  Én viszont egy harmadik út híve vagyok: aminosavakkal semlegesíteni a receptorok túlérzékenységét.

Orvossággal nem lehet semlegesíteni a receptorok érzékenységét, hanem triptophant, 5-HTP-t és egyéb aminosavakat kell bejuttatni a szervezetbe naponta 2-szer vagy 3-szor, majd lassan emelni az adagot addig, míg a személy meg nem nyugszik.

 

A metamfetamin és a kokain zsírban oldódnak, ezért nagyon mélyre jutnak be az idegsejtekbe. Az ezeket használó kábítószereseknek 95% esélyük van a kigyógyulásra, ha elmennek Dr. William Hitt MD .Nobel-díjas orvoshoz, aki Mexikóban, Tijuanaban rendel a Hitt Klinikán. A kezelés rendkívül drága és nagyon hosszú, egy éves kezelés, napi háromszori intravénás aminosav kezelés.

 

 

 
HÍREK
 
Üzenetek
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HONLAP FORDÍTÓ
 
 
ÓRA
 
index sitemap advanced
search engine by freefind
FEJLESZTÉSI SEGÉDLET
Melyik téma érdekel leginkább??

Autizmus-általános megközelítése
Autizmus-orvosbiológia megközelítése
Oltások
Étel
Mérgezés
Kezelések
Törvény-Jog
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SZAVAZÁS
Tetszési Index
Mennyire találtad hasznosnak?

Hasznos
Elmegy
Kevés
Bővíteni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2007-05-08
 
Sejtlugosítás-Természetgyógyászat
 
DR. TINUS SMITS
 
VITAMINOK
 
OLTÁS-Linkek
 
AUTIZMUS-Linkek
 
EGYÉB-Linkek
 
TÖRVÉNYEK-Linkek
 
TÁRSOLDALAK
 
Egészség
 
FÓRUMOK
 
E-MAIL
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
KÜLFÖLDI oldalak
 
KALENDÁRIUM
2023. Február
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
<<   >>
 
SZÖVEGEK
 
Apróságok
 
Más hasznos oldalak
 
Orvosi Szótár
orvosiszotar.hu - orvosi szótár - orvosi szakkifejezések - orvosi kifejezések

 

Orvosi szótár - orvosiszotar.hu

 

 

 

 

 

 

 

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

 

 

 
Keresőszavak

Thimerosal, thiomersal, etil-higany, fogyatékos, autista, oltás, homeopátia, egészség, teszt, labor, kábítószer, túlterhelés, orvos, vitamin, természetgyógyászat, spectrum, keláció, DAN, Tinus, alapítvány, farm, ABA, metallotionein, glutén, kazein, glutemorphin, kazemorphin, hiperaktivitás, probiotikum, MMR, DiPerTe, DTPa, Mercola, Ugrai, sclerosis multiplex, bradstreet, aluminium, HPV, Hapatisis, Polió, Meningitis, Encephalitis, BCG, aspartam, szója, törvény, eutanázia, amalgán, nehézfém, fertőzés, sni, kutatás, kommunikáció, képzés, terápia, Wakefield, immunológia, kezelés,

 
Online nézettség

free counters

 

Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!