T o m i k a_  h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
T o m i k a_ h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
SAJÁT-OSSÁGOK
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
AUTIZMUS
 
EMÉSZTŐRENDSZER
 
AZOK A "JÓ" VAKCINÁK....
 
OLTÁSOK
 
ÉTEL
 
TÖRVÉNY-JOG
 
MÉRGEZÉS
 
KEZELÉS
 
IMMUNOLÓGIA
 
EGYEBEK
 
ELŐADÁS
 
Dr. UGRAI TAMÁS
 
Aura Egyesület
Tartalom
 
Secretin és autizmus:

 

Secretin és autizmus: egy morfológiai alapkutatás a secretin eloszlásáról az idegrendszerben.

1: Regul Pept..2004 Dec 15;123(1-3):209-16

Köves K, Kausz M, Reser D, Illyés G, Takács J, Heinzlmann A, Gyenge E, Horváth K.

Humán Morfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet, Általános Orvosi Kar, Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Tûzoltó u. 58, Budapest, H-1094; koves@ana2.sote.hu

Munkacsoportunk egyik tagja bizonyította először a secretin és az autizmus között fennálló kapcsolatot. Secretin intravénás adásakor, autista gyermekekben a hasnyálmirigy enzim- és az epekiválasztás fokozódása ötszörösen haladta meg az egészségesekben mértet, és néhány esetben a szellemi funkciók javulását tapasztalták a secretin tesztet követően. Minthogy a secretin pontos eloszlása az agyban még nem teljesen ismert, a fenti megfigyelés arra ösztökélt bennünket, hogy több emlősfaj agyának feltérképezzük secretin immunoreaktivitását. Jelen tanulmányban a macska és az ember agyának immunohisztokémiai módszerekkel felderített secretin immunoreaktivitás-eloszlását vetettük össze a patkányagyban tapasztaltakkal. Az emberi agy és a kolhicinnel kezelt patkányok agya a következő struktúrákban mutatott secretin immunoreaktivitást: (1) A kisagy-kéreg Purkinje sejtjei; (2) centrális cerebelláris magvak; (3) a motoros kortex piramis sejtjei; és (4) az elsődleges érzőneuronok. Ezen kívül, secretin immunoreaktív sejteket találtunk az emberi hipocampusban, az amygdalában és a patkányok tercier hallórendszer-neuronjaiban. A macskákban secretint csak a spinális ganglionokban sikerült kimutatni. Eredményeink alátámasztják azt a nézetet, miszerint a secretin nem csak egy gasztro-intestinalis peptid, hanem egyben neuropeptid is. Jelenlétének vagy hiányának szerepe lehet a viselkedési zavarok kialakulásában.

Mi lehet a secretin autistákban látott szellemifunkció-javító képességének anatómiai alapja?

2002 Nov 15;109(1-3):167-72

Köves K, Kausz M, Reser D, Horváth K.

Humán Morfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet, Általános Orvosi Kar, Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Tûzoltó u. 58, Budapest, H-1094; koves@ana2.sote.hu

Az autizmust viselkedési zavarként írták le először, több mint 50 évvel ezelőtt. A betegek központi idegrendszerének legfőbb morfológiai eltérése a kisagyi atrófia. A jellemző szövettani jel a Purkinje sejtek számának drasztikus csökkenése vagy fejlődési rendellenessége. A limbikus rendszerben, a parietális és a frontális kéregben, illetve az agytörzsben is kimutattak rendellenességeket. A secretin és az autizmus kapcsolatát 3 évvel ezelőtt figyelték meg. Horváth és mtsai. klinikai megfigyeléseik alapján felvetették a secretin és receptorainak hibáját mint tényezőt az autizmus kialakulásában [J. Assoc. Acad. Minor. Physicians 9 (1998) 9]. Jelen vizsgálat célja az volt, hogy tanulmányozza a secretin immunoreaktivitás pontos eloszlását az idegrendszerben immunohisztokémiai módszerekkel. Az előagyi struktúrákban nem sikerült secretin immunoreaktivitást kimutatni. Az agytörzsben, secretin immunoreaktivitást találtunk a nucl. mesencephalicus n. trigeminiben, az oliva superiorban és elszórtan a formatio reticularisban. A legerősebb secretin immunoreaktivitást a kisagy egészének Purkinje sejtjeiben és a centralis cerebellaris magvak egyes sejtjeiben láttuk. A primer érzőganglionok neuronjainak egy szubpopulációja ugyancsak mutatott secretin immunoreaktivitást. Ez az első vizsgálat, mely immunohisztokémiai módszerekkel secretin immunoreaktív elemeket talált az agytörzsben és a primer érzőganglionokban.

Autizmus és gasztro-intesztinális betegségek.

3: Curr Opin Pediatr. 2002 Oct;14(5):583-7.

 

Horvath K, Perman JA.

Department of Pediatrics, Division of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, University of Maryland School of Medicine, Baltimore, Maryland 21201-1595, USA. khorvath@pol.net

Az autizmus egy pervazív fejlődési rendellenesség, mely az első 3 életév során jelentkezik a szocializálódás és a kommunikáció zavaraként. Sok erőfeszítés történt a betegség biológiai hátterének felderítése érdekében, de a valódi okok továbbra sem ismertek. A beteg gyermekekben újabban leírt felső gyomor-bélhuzam rendellenességek és ileocollitis a betegségre jellemző gasztrointesztinális funkciókra és -morfológiára irányította a figyelmet. A nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél gyakori szövettani rendellenességeit, a máj konjugációs képességének csökkenését és fokozott bélpermeabilitást írtak le. Az USA-ban három felmérés is kimutatta a gasztro-intesztinális tünetek magas előfordulási arányát az autista gyermekek körében. Az emésztőrendszeri problémák kezelésének pozitív hatása lehet viselkedésükre.

 

Autizmus és gasztro-intesztinális tünetek.

Horvath K, Perman JA.

1: Curr Gastroenterol Rep. 2002 Jun;4(3):251-8.Links

Department of Pediatrics, University of Maryland School of Medicine, 22 South Greene Street, N5W70, Box 140, Baltimore, MD 21201-1595, USA. E-mail: khorvath@umaryland.edu

Az autizmus gyermekek szocializációs- és kommunikációs zavarához vezető viselkedéstani tüneteinek gyűjtőneve. Tipikusan restriktív, repetitív és sztereotipikus viselkedéssel társul, és az első három életév során jelentkezik. A betegség oka ismeretlen. Az elmúlt évtized az autizmus biológiai hátterének felderítését célzó kutatások jelentős felerősödését hozta. Újabb klinikai tanulmányok a gyomor-bélrendszeri tünetek, gyulladások és működési rendellenességek magas előfordulási arányát mutatta ki autista gyermekekben. Enyhétől közepes fokig terjedő gyulladást találtak a felső és az alsó bélhuzamban egyaránt. Emellett, a máj csökkent konjugáló képességet, patológiás bélpermeabilitást, fokozott kiválasztási választ intravénás secretin injekcióra és csökkent emésztő-enzim aktivitást mértek autista gyermekekben. Az emésztőrendszeri problémák kezelése látszólag pozitívan hat az autisztikus viselkedésre. Ezek az új megfigyelések csak az autizmus „puzzle” egy újabb darabját képezik, de várhatóan újabb kutatásokat gerjeszthetnek az agy-bélrendszer kapcsolat terén.

Gasztro-intesztinális rendellenességek autista gyermekekben.

1: J Pediatr. 1999 Nov;135(5):559-63.

Comment in:

J Pediatr. 1999 Nov;135(5):533-5.

 

Horvath K, Papadimitriou JC, Rabsztyn A, Drachenberg C, Tildon JT.

Department of Pediatrics, University of Maryland School of Medicine, Baltimore, USA.

CÉLOK: Célunk az volt, hogy a felső gyomor-bélhuzam szerkezetét és működését felmérjük egy megfelelő tüneteket mutató, autizmusban szenvedő betegcsoportban. VIZSGÁLÓMÓDSZEREK: Harminchat autista gyermek (5.7 +/- 2 év, átlag +/- SD) gasztroszkópiás vizsgálatával a felső gyomor-bélhuzamból szövettani mintát vettünk, vékonybél és hasnyálmirigy enzim vizsgálatokat és baktérium- ill. gombatenyésztést végeztünk. A leggyakoribb gasztro-intesztinális panaszok a krónikus hasmenés, puffadás, hasi diszkomfort és –feszülés voltak. EREDMÉNYEK: A 36 gyermek szövettani eredménye 25 esetben (69,4%) I vagy II fokú gastro-oesophagealis refluxot mutatott. Krónikus gasztritist 15, krónikus duodenitist pedig 24 esetben láttunk. A duodenális kripták Paneth sejtjeinek száma jelentősen megemelkedik autista gyermekekben a kontrollpopulációhoz képest. Alacsony szénhidrát-emésztő enzim aktivitást mértünk 21 esetben (58,3%), bár a hasnyálmirigy-működésük normális volt. Az autista gyermekek 75%-a (27/36) mutatott fokozott hasnyálmirigy- és epeszekréciót intravénás secretin adására. A 21 hasmenéses betegből tizenkilencnek jelentősen nagyobb nedvkiválasztása volt, mint azoknak, akiknek nem volt hasmenésük. KÖVETKEZTETÉS: A non-verbális autista gyermekek viselkedési rendellenességeihez hozzájárulhat több, nem felismert gasztro-intesztinális rendellenesség (főleg reflux oesophagitis és diszacharid málabszorpció). A fokozott pancreato-biliaris válasz secretin injekció hatására a hasnyálmirigy és a máj secretin-receptorainak up-regulációját sugallja. További vizsgálatok szükségesek az autista gyermekek agyi- és a gyomor-bélrendszeri rendellenességeinek lehetséges kapcsolatának felderítéséhez.

1: J Assoc Acad Minor Phys. 1998;9(1):9-15.Links

Javuló szociális és verbális képességek secretin adását követően autista gyermekekben.

Horvath K, Stefanatos G, Sokolski KN, Wachtel R, Nabors L, Tildon JT.

Department of Pediatrics, University of Maryland School of Medicine, Maryland, USA.

Három autista gyermek esetét mutatjuk be, akik secretines pankreato-biliáris stimulációt követően gasztro-duodenoszkópián estek át. Mindhárman fokozott pankreato-biliáris választ mutattak a nem autista betegekhez képest (7,5 – 10 ml/min 1 – 2 ml/min-hez képest). A secretin adását követően 5 héten belül a gyermekek tüneteinek drasztikus csökkenését, és ezzel párhuzamosan javuló szemkontaktusban, figyelemben és nyelvi kifejezőeszközök gyarapodásában megnyilvánuló drámai viselkedésjavulást tapasztaltunk. Ezek a klinikai megfigyelések azt sugallják, hogy kapcsolat lehet az autista gyermekek agyi- és bélfunkciója között.

 
HÍREK
 
Üzenetek
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HONLAP FORDÍTÓ
 
 
ÓRA
 
index sitemap advanced
search engine by freefind
FEJLESZTÉSI SEGÉDLET
Melyik téma érdekel leginkább??

Autizmus-általános megközelítése
Autizmus-orvosbiológia megközelítése
Oltások
Étel
Mérgezés
Kezelések
Törvény-Jog
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SZAVAZÁS
Tetszési Index
Mennyire találtad hasznosnak?

Hasznos
Elmegy
Kevés
Bővíteni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2007-05-08
 
Sejtlugosítás-Természetgyógyászat
 
DR. TINUS SMITS
 
VITAMINOK
 
OLTÁS-Linkek
 
AUTIZMUS-Linkek
 
EGYÉB-Linkek
 
TÖRVÉNYEK-Linkek
 
TÁRSOLDALAK
 
Egészség
 
FÓRUMOK
 
E-MAIL
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
KÜLFÖLDI oldalak
 
KALENDÁRIUM
2020. Október
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
SZÖVEGEK
 
Apróságok
 
Más hasznos oldalak
 
Orvosi Szótár
orvosiszotar.hu - orvosi szótár - orvosi szakkifejezések - orvosi kifejezések

 

Orvosi szótár - orvosiszotar.hu

 

 

 

 

 

 

 

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

 

 

 
Keresőszavak

Thimerosal, thiomersal, etil-higany, fogyatékos, autista, oltás, homeopátia, egészség, teszt, labor, kábítószer, túlterhelés, orvos, vitamin, természetgyógyászat, spectrum, keláció, DAN, Tinus, alapítvány, farm, ABA, metallotionein, glutén, kazein, glutemorphin, kazemorphin, hiperaktivitás, probiotikum, MMR, DiPerTe, DTPa, Mercola, Ugrai, sclerosis multiplex, bradstreet, aluminium, HPV, Hapatisis, Polió, Meningitis, Encephalitis, BCG, aspartam, szója, törvény, eutanázia, amalgán, nehézfém, fertőzés, sni, kutatás, kommunikáció, képzés, terápia, Wakefield, immunológia, kezelés,

 
Online nézettség

free counters

 

Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás