Az új influenza ellen – másképpen
2009.07.30. 20:37
A világméretűvé vált új influenzáról folyamatosan tájékoztatnak a hírműsorok, a nemzetközi és hazai közegészségügyi szervek azonnali óvintézkedéseket léptettek életbe. Megnyugtatásunkra itthon bejelentették, hogy ha szükségessé válik, azonnal megkezdik az oltóanyag gyártását.
Ha elég erős a belső energiánk, a betegség nem vehet erőt rajtunk.”
(Kínai bölcsesség)
Felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk mi magunk, hogyan védekezhetünk a vírus ellen a családban, a hétköznapi életben? Támaszkodhatunk-e egyáltalán ebben az esetben a gyógynövények hatására és gyógyerejére?
Mozgósítsuk belső védelemi rendszerünket
Átgondolt táplálkozás. A hiányos vagy nem megfelelő táplálék bevitele legyengítheti szervezetünk védekező képességét. Immunrendszerünket megerősíthetjük azzal, ha a helyesen kialakított, fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok (C-, A-, B-vitaminok, karotinok, E-vitamin és folsav), ásványi anyagok, antioxidánsok és flavonoidokban bővelkedő étrend kialakítására törekszünk. Az immunrendszert kedvezőtlenül befolyásolja a fehér cukor, a zsíros és a gyakran fogyasztott húsételek, valamint az olyan ételek fogyasztása is, amelyek hosszú ideig terhelik a szervezet az emésztéssel.
A könnyű ételek (zöldségfélék, friss gyümölcsök) többletenergiát adnak, frissek maradunk, és a vitaminszükségletünket is helyes irányba tudjuk terelni. Ezért a zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztása elengedhetetlen. Az étrendi kiegészítők lehetőség szerint gyógynövényi alapúak, tartósítószertől mentesek, természetes készítmények legyenek. Javasolható a napraforgó, a tökmag, a földimogyoró, a dióbél rendszeres fogyasztása, de a csíráztatott gabonafélék minden formája jótékony hatással van szervezetünkre, immunrendszerünkre. Az alacsony kalciumszint is kedvezőtlenül befolyásolhatja a megbetegedések lehetőségét. Bizonyos zöldségek, gyümölcsök gazdag forrásai lehetnek a kalciumszint helyes arányának megtartásában, ilyen a petrezselyemgyökér, a zsázsa, a zeller, a karalábé, a sárgarépa, a füge, a mazsola.
Fűszerek és illatok
Az emberiség évezredek óta ismeri és használja az aromás ízeket, olajokat, illóolajokat, gyógyhatású anyagokat is tartalmazó fűszer és gyógynövényeket. A szervezetünket éltető energiával ellátó fűszerek könnyítik az emésztést, megszüntetik az emésztőrendszeri gyulladásokat, fertőtlenítik az bélrendszert, élénkítik az anyagcserét, ásványi anyagokkal (kalcium, foszfor, magnézium, jód, vas – ezt főként a magvakban találjuk), szerves savakkal, vitaminokkal, egészítik ki táplálékainkat.
A konyhában bátran alkalmazzuk főként azokat a fűszer- és gyógynövényeket, amelyek illóolajat vagy más aromás anyagot is tartalmaznak. Döntően az illóolajok adják meg a gyógynövények, fűszernövények „lelkét”. Gyakorta gyógyszeripari alapanyagok: száj-, fogápolási cikkek, de ételízesítők, üdítő és más italaink zamatát is ezek adják. Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, de sok esetben vírusölő hatással rendelkeznek. Ne idegenkedjünk a zöldfűszerek használatától, akár néhány virágcserépben is nevelhetünk családunk számára egészséges, természetes ízű fűszernövényeket.
Egyes növények gyógyhatásai
Gyógy- és fűszernövényeink közül kiemelkedő eredményt érhetünk el immunrendszerünk erősítésében a (lásd korábbi cikkeket) a medvehagyma, fokhagyma, vöröshagyma, valamint az édeskömény, ánizs, szurokfű, bazsalikom, kapor, kakukkfű, babérlevél, torma, csalán használatával.
Számos olyan gyógynövény ismerünk, amelyek nemcsak erősítik immunrendszerünket, hanem bátran szembeszállnak az embereket megtámadó vírusokkal is, jellemzőik a jellegzetes illóolaj-tartalom. Ilyen például a csillagánizs, a fokhagyma, a benedekfű, a bíbor kasvirág, a fekete ribizli, a majoránna, a citromfű, a kakukkfű, a levendula, a rozmaring, a zsálya,az édeskömény stb.
A kínai konyha szívesen alkalmazza az „öt fűszer por”-t, amelynek összetevői között találhatjuk a csillagánizst. A fűszerkeveréket elsősorban vadhúsok, szárnyasok és hal mártásaihoz használják Kínában. Fontos gyógynövény, érdemes figyelmet szentelni rá:
A csillagánizs (Illicium verum H., csillagos ánizs, kínai csillagánizs) örökzöld és hosszú életű fa termése. Dél-Kínában és Vietnámban őshonos gyógy- és fűszernövény, de megtalálható Japánban, a Fülöp-szigeteken, Indiában, Jamaikán is. Elnevezése termésének alakjára utal, amelyben apró magvak fejlődnek. A megérett csillagánizs sugarasan nyolcfelé nyílik, szépen fénylő, később barnás, csillag alakú burok, amelyben a magok ülnek. A mag enyhe hatású és ízű, a magtok, vagy burok viszont jóval markánsabb. Illóolaj a magtok falában található, ezért őrölt formában ezt használjuk. A szárított termés (tok) 5-8%-ban illóolajat (anetolt), cukrot, csersavat tartalmaz.
Gyógyhatása görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyomorerősítő, szélhajtó, étvágyfokozó, serkenti az emésztést. Gyógyászati felhasználása azonban eltérő az általunk ismert ánizsétól, ugyanis illóolaja antivirális, antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Vírusölő tulajdonsága alapján a sertésvírus elleni leghatásosabb készítmények alapanyagaként tartják számon. A kínai konyhában a csillagánizst hagymával együtt használják a húsételek elkészítéséhez, kiemeli a húsok természetes ízeit. Konyhai felhasználása megegyezik az ánizséval (Pimpinella anisum L.), édes ételek ízesítésére, lekvárok, sütemények, likőrök ízesítéséhez kiváló. Kozmetikai célra az ánizshoz hasonlóan szájvizek, fogkrémek ízesítésére alkalmazzák.
A fokhagymát (Allium sativum L.) gyógyhatását illetően újra és újra felfedezik, mert természetes antibiotikus, antibakteriális hatású, és ez a hatás a szájüregben, a garatban, a gégében a legkifejezettebb. Rendszeres fogyasztásával számos betegséget megelőzhetünk, de ide sorolhatjuk a hagymaféléket is, főként nyers formában fogyasztva. Magas illóolaj-tartalmukkal, vitamin- és pektin hatóanyagaikkal gyógyítóan hatnak az emberi szervezetre. A főzés tönkreteheti a fokhagymában, hagymában lévő antibiotikus hatású anyagokat, ezért ezeket igyekezzünk a főzés utolsó fázisában (vagy nyersen) használni.
A benedekfű (Cnicus benedictus L.), amely a középkori bencés kolostorok kertjeiből terjedt el Európában, hazánkban termesztett gyógynövény. Fő hatásait erős keserűanyagai, valamint számos ásványi só, vitaminok és értékes illóolajok adják. Belsőleg epetermést serkentő, epehajtó és az epeműködést szabályozó. Keserűanyag tartalma az étvágytalanság hatásos ellenszere. Gyenge gyomor, gyomorégés, gyomor- és bélhurut hatásos szere, nyugtatja a gyulladt hasnyálmirigyet és a máj rendellenességeinél is hatásos. Vírusölő (Herpes zoster, -simplex). Csökkenti a köszvényes rohamokat, ezért kiegészítő szerként használható. Vizelethajtó.
A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) kiemelkedő hatású immunrendszerünk erősítésére. Az Egyesült Államok középső részén élő indián törzsek által évszázadok óta ismert, használt gyógynövény. Betegségmegelőzésre fenntartó adagokban alkalmazhatjuk, de akkor is segít, ha kapar a torkunk, úgy érezzük, hogy hőemelkedésünk van. Ilyenkor az előírt adagokban, gyakoribb szedésével gyors eredményt tudunk elérni. Hosszabb távra, az immunrendszer erősítésére ajánlható ez a gyógynövény azok számára, akik könnyen elkapnak fertőzéseket, akik új közösségbe kerülnek (gyermekek), vagy olyan helyen tartózkodnak, ahol jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Az echinacea szinte minden formában kapható a gyógynövény szaküzletekben, gyógyszertárakban.
A fekete ribizli (Ribes nigrum L.) levelének és termésének fogyasztásával megemelhetjük a C-vitamin szükségletünket. Az influenzás megbetegedések első számú növényi gyógyszere. Termésének fogyasztásával (kompót formájában) lázunkat is csillapíthatjuk, de gyulladáscsökkentést és méregtelenítő folyamatokat is támogathatunk használatával.
A kerti majoránnát (Majorana hortensis Moench., Origanum majorana L.) az ókori Egyiptomban Osiris szent növényeként tisztelték. A római császárság előkelő asszonyai majoránna olajával illatosították hajukat. Őshazája Délnyugat-Ázsia (Ciprus, Dél-Törökország) és Észak-Afrika, itt évelő növény. A XVI. században került Magyarországra. Nálunk egyéves növény, olyan jó minőségben termesztik, hogy az egész világon ismertté vált.
A magyar konyha nélkülözhetetlen, általánosan ismert fűszernövénye, egyben gyógynövény. Fő hatását az egész növényre jellemző kellemes, fűszeres illatanyag adja. Az illatanyag több komponensű illóolajat (gamma-terpinén, alfa-terpineol, citral, eugenol, terpineol, linalool, szabinén) tartalmaz, de cserző- (rozmaringsav) és keserűanyagot, valamint C-vitamint is találhatunk benne. Belsőleg javítja az étvágyat és az emésztést. Oldja a szélgörcsöket és enyhíti a felfúvódás kellemetlen tüneteit is. Vizelethajtó, lázcsillapító, fertőzés és gyulladás elleni szerként is felhasználhatjuk gyógyító erejét, de vírusölő hatása is kiváló. Más gyógynövényekkel együtt kiválóan alkalmazható.
A citromfű (Melissa officinalis L.) a kiskertekben szívesen termesztett, kedvelt mézelő gyógynövény. Fő hatásait illóolaja, annak további fő komponensei, a flavonoidok és cserzőanyagok, a nyálka- és savtartalma adják. Az aromaterápia gyakran használt szere. Belsőleg a legtermészetesebb, mellékhatás nélküli nyugtató. A szervezet bármely területén fellépő és ideges feszültségből eredeztető betegség elleni tea alkotó eleme. Erősíti az idegeket, nyugtatja a szívet, oldja a görcsöket, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő. A bélműködést javítja, antivirális hatása révén elpusztítja az övsömör és herpesz vírusait.
Mi adja a gyógynövények erejét?
A gyógynövényekben rejlő erő a természeti elemek felhasználásával, átalakításával a napsugárból (hő és fény), az esőből (víz és oxigén), a földből (tápanyagok, ásványi anyagok) és a levegőből (oxigén) tökéletes gondossággal előállított bioenergiájából adódik, amely semmivel sem pótolható, csak másolható. Ez az élő bioenergia mértani pontosságú harmóniával kapcsolja össze a gyógynövény termelte alkotóelemeket, hatóanyagokat az emberi szervezettel, az emberi lélekkel, mellékhatás és káros következmények nélkül.
A szintetikusan előállított, azonos hatóanyagú gyógyszerből azonban hiányzik ez a bioenergia és annak emberre gyakorolt hatása mindig kérdőjeleket hagy maga után. Gyakran csak évtizedek elmúltával derül fény a káros mellékhatások következményeire (nem vitatva természetesen a gyógyszerek indokolt helyzetben történő alkalmazását).
Igyekezetünk, hogy a magunk erejével, a természet adta ajándékok alkalmazásával legyőzzük a világjárvány veszélyét, nem maradhat siker nélkül. Ehhez kívánok minden olvasónak erős lelkületet és rendíthetetlen egészséget.
Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, természetgyógyász
Életmód-tanácsadás
Tel.:(24)-530-570 vagy(20)-974-2394
|