Bár a PABA közvetlenül nem létfontosságú tápanyag mégis igen fontos a szervezet számára. A folsav (B9-vitamin) elővitaminjaként tartják számon.
A folsav szintézisét a bélbaktériumok révén segíti elő. A bélben található mikroorganizmusok (bélbaktériumok) működéséhez szükséges, így közvetve fenntartja a normál bélflórát, elősegíti a vitaminok termelését és a baktériumok visszaszorítását.
Napfényvédő készítményekben is alkalmazzák, mivel megvédi a bőrt a káros UV-sugárzástól. Serkenti az ösztrogén termelődését, ezáltal fokozza a női termékenységet. Segít megelőzni bőrünk gyors öregedését, valamint a haj természetes színének megőrzését.
A PABA hatását fokozzák a B-vitaminok és a C-vitamin.
Természetes forrásai
Gabonafélék (pl. napraforgómag)
Máj, vese
Sörélesztő
Joghurt
Hüvelyesek
A para-amino-benzoesav vízben oldódik, ezért arra kell ügyelnünk, hogy minél kevesebb vízben főzzük meg azokat az élelmiszereket, amelyekben előfordul.
Hiánytünetek
Fáradtság
Idegesség
Depresszió
Székrekedés
Napi szükséglet: nincs meghatározva.
Túladagolás
Túlzott bevitel esetén előfordulhatnak kiütések, hányás, hasmenés. A nagy mennyiségű PABA a szervezetben elraktározódik, károsíthatja a májat, vesét és a szívet.