1931-ben fedezték fel, amikor egy kísérlet kapcsán a nyers fehérje beadása a kísérleti állatok bőrének elváltozását eredményezte.
A jelenség okának meghatározás vezetett a vitamin felfedezéséhez: a tojásfehérjében jelen lévő avidin nevű fehérje, mely a bélben hozzátapad a H vitaminhoz és megakadályozza abban, hogy kifejtse hatását.
Szerepe
Nélkülözhetetlen a normális zsír- és fehérjeszintézishez.
A B2-, B3-, B6- és az A-vitaminnal együtt egészségesen tartja a bőrt.
Enyhíti az izomfájdalmakat.
Elősegíti a B5, B9 és a B12 vitaminok felszívódását.
Csökkenti a faggyúmirigy-túltermelést, ezáltal elősegíti az ekcéma gyógyulását.
Természetes forrásai
Máj, vese
Sügér, szardínia
Tojássárgája
Élesztő
Karfiol, spenót, szőlő
Banán, grapefruit
Olajos magvak: dió, mogyoró, mandula
Hiánytünetek
Hiánya csak nagyon ritkán fordul elő, mivel a bélbaktériumok is képesek szintetizálni. A következő tünetekből következtethetünk rá:
Ekcéma
Kimerültség
Hányinger, étvágytalanság
Izomfájdalom
Idegrenszeri elváltozások
Zsíranyagcsere-zavarok
Hajhullás
Napi szükséglet
150-300 mikrogramm
Túladagolás
Még nagy adagokban sincsenek mellékhatásai.