Mi miben?
Itt megtudhatja melyik vitamin melyik élelmiszerekben fordul elő nagyobb arányban.
A vitamin: máj, vese, tojássárgája, vaj, tej, tejtermék, sötétzöld (pl.: spenót) vagy mélysárga zöldségek és gyümölcsök
B vitamin:
B1 vitamin, vagy más néven tiamin: hús, belsőségek, tojás, gabonafélék héja, teljes kiőrlésű gabona, sötétzöld leveleű zöldségek, burgonya
B2 vitamin, vagy más néven riboflavin: hús, tej, sajt, élesztő, zöldségek, főzelékfélék, cereáliák
Niacin: hús, máj, hal, tojás, élesztő, száraz hüvelyesek (sárgaborsó, lencse, szárazbab)
B6 vitamin, vagy más néven piridoxin: hús, máj, tojássárgája, kukorica, barna liszt, zöldségek
Folát, folsav:
B12 vitamin: állati eredetű élelmiszerekben: hús, máj, vese, tej, tejtermékek, tojás, élesztő
C-vitamin: friss gyümölcsökben, zöldségekben: citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), földieper, ribizli, egres, sárgadinnye, papaja, paradicsom, zöldpaprika, sóska, káposzta
D vitamin: halolaj, csukamájolaj, tojássárgája, máj, vaj. A szervezetben is termelődik ultraibolya sugárzás (napfény) hatására.
E vitamin: növényi olajok (napraforgó-, szójaolaj stb.), búzacsíra, margarin
K vitamin: máj, szója, sötétzöld levelű zöldségek, spenót, sóska, brokkoli, karfiol, káposztafélék. Az emberi bélben is termelődik.
H vitamin, vagy más néven biotin: belsőségek, máj, vese, tojássárgája, élesztő
Pantoténsav: hús, belsőségek, tojás, karfiol, káposzta, gabonafélék héja
Mi mire?
Itt megtudhatja melyik vitaminnak mik a legfőbb hatásai, azaz miért is van szüksége rá a szervezetnek. (A vitaminok általában igen összetett hatásúak, itt csak a legalapvetőbb szerepük kerül kiemelésre.)
A vitamin: szükséges a növekedéshez, illetve a bőr, a fogazat és a csontozat épen tartásához. Fontos a szem számára a szürkülethez való alkalmazkodásban.
B vitamin:
B1 vitamin, vagy más néven tiamin: segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
B2 vitamin, vagy más néven riboflavin: segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
Niacin: segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
B6 vitamin, vagy más néven piridoxin: szükséges a növekedéshez, hormonok előállításához, illetve az idegrendszer működéséhez.
Folát, folsav: szükséges ayagcserefolyamatokhoz, vérképzéshez (fehér- és vörösvértestek képzéséhez), az emésztőrendszer és a száj nyálkahártyájának épségéhez.
B12 vitamin: elengedhetetlen a vérképzéshez, fontos a növekedéshez és az idegműködéshez.
C-vitamin: fontos az immunrendszer számára a fertőzésekkel szembeni ellenálláshoz, a sebgyógyuláshoz, regenerációhoz, és a növekedéshez is.
D vitamin: szükséges a fogazat és a csontrendszer fejlődéséhez.
E vitamin: antioxidáns hatású, a sejtstruktúra fenntartásához szükséges.
K vitamin: a vér alvadásának folyamatában nélkülözhetetlen.
H vitamin, vagy más néven biotin: segíti az energiafelhasználást, befolyásolja a koleszterin anyagcserét.
Pantoténsav: befolyásolja a haj színét és növekedését, segíti a szervezet energiafelhasználását.
|