Étkezési savak azok az anyagok, amelyek növelik az élelmiszer savasságát és/vagy annak savanyú ízt adnak. Általában erre a célra természetes eredetű gyümölcssavakat szoktak használni, bár ezeknél az anyagoknál is sokszor előtérbe kerül a szintetikus előállítás.
Ezeknek az adalékoknak nemcsak az a szerepe, hogy az élelmiszereknek kellemes, savanyú ízt adjanak, hanem tartósítótulajdonságúak is (pl. Az ecet). Némelyikük emellett mint szilárdítószer vagy kelesztőszer használatos, de vannak zselésítőként, antioxidánsként, sőt emulgeátorként adagolt savanyítószerek is.
A savanyúságot szabályzó anyagok lehetővé teszik egy élelmiszer savasságának pontos értékre történő beállítását. Ide főleg az ún. Pufferanyagok (foszfátok, citrátok), valamint a lúgok és a savak sorolhatók. A foszforsav és sói (E338-341), a difoszfátok és polifoszfátok (E450-452, E540-544) - bár nem egyértelműen ártalmasak - a legvitatottabb adalékok közé tartoznak. Az ugyan még n