Zsírban oldódó vitamin, mely a májban és az izmokban raktározódik el; de a herék, a petefészkek és a vörösvértestek E-vitamin-koncentrációja is jelentős.
C-vitaminnal és a béta-karotinnal együtt szedve erősítik egymás hatását.Zsírban oldódó vitamin, izomerjei közül az alfa-tokoferol a leghatásosabb.
Az E-vitamin tulajdonképpen 8 kémiai vegyületet összefoglaló neve: 4 tokoferolé és 4 tokotrienolé, amelyeket a, b, g, d betűkkel jelölnek. A természetben leggyakrabban a d-a- és a g-tokoferol fordul elő. A tokoferol szó a görög tocos (születés) és a pherein (világra hoz) szóból ered, az -ol végződés a vegyületben előforduló alkoholcsoportot jelöli. Az elnevezés arra utal, hogy számos állatfaj szaporodóképességéhez nélkülözhetetlen.
Élelmiszerekben antioxidánsként
E
E
E
Szerepe
Erős antioxidáns hatású, késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
Aktívan részt vesz a szövetek oxigénnel való ellátásában, ezáltal késlelteti a sejtek öregedését, fokozza az állóképességet.
Csökkenti a fáradtságot és elősegíti a véralvadékok oldódását, megakadályozva a durva hegesedéseket.
Javítja az izomtevékenyéget.
Csökkenti a vér koleszterintartalmát.
A menstruációt megelőző napokban csökkenti a mellfeszülést.