Vízben oldódó vitamin, a szervezet számára nélkülözhetetlen koenzim. Németországban fedezte fel 1933-ben három biokémikus. A kutatók egyike, Richard Kuhn öt ével később Nobel díjat kapott érte.
Szerepe
Nélkülözhetetlen a bőr, a köröm, a haj, a csontok és a szem egészségének megőrzéséhez, a nyálkahártya épségéhez.
Közreműködik a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében azáltal, hogy sok enzim aktivitását katalizálja.
Hozzájárul az energiafejlesztő folyamatokhoz.
Közreműködik a fehérvérsejtek oldalán az antitestek termelésében és a méreganyagok eltávolításában is.
Természetes forrásai
Húsok, belsőségek: máj, vese, szív
Sörélesztő
Tej és tejtermékek
Hal
Tojás
Hüvelyesek, főzelékfélék
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Hiánytünetek
Hiányát leggyakrabban hiányos vagy elégtelen táplálkozás, májbetegség, rendszeres alkoholfogyasztás és nehéz fizikai munka, aktív sport okozza, melynek tünetei:
Bőr- és nyálkahártyatünetek
Ekcéma az arcon vagy a nemi szerveken
Nyálkahártya-sérülés a száj szegletében
Nyelvbántalmak
Töredezett köröm, fénytelen haj
Repedezett ajkak
Szédülés
Szemfájdalom- és károsodás, fényérzékenység
Napi szükséglet
Felnőttek számára 1,2-1,7 mg
Stresszállapotban megnő a szükséglet
Túladagolás
Toxikus hatása nem ismert, túladagolás még nagyobb dózis esetén sem fordul elő.