Vízben oldódó vitamin, melyet az 1930-as években öt egymástól független laboratóriumban izoláltak.
A természetben három különböző vegytani néven, á biológiailag mégis hasonló formában fordul elő: piridoxamina, piridoxál, piridoxin - ez utóbbi a B6 vitamin szinonimájává vált. A többi B vitamin, valamint a C-vitamin, magnézium, kálium és nátrium fokozzák hatását.
Szerepe
Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képzéséhez.
Biztosítja a zsírok és az aminosavak megfelelő felszívódását.
Elősegíti a szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjét.
Az idegrendszer, immunrendszer és az emésztőrendszer egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen.
Enyhíti a hányingert.
Csökkenti az izomgörcsöket.
Elősegíti az öregedést késleltető nukleinsavak megfelelő szintézisét.
Természetes forrásai
Marha- és csirkemáj
Pulyka-, fácán-, borjú- és sertéshús
Tőkehal, lazac, tintahal
Tejtermékek
Búzacsíra
Olajos magvak
Szárazhüvelyesek
Élesztő
Tojássárgája
Barna liszt, kukorica
Póréhagyma
Hiánytünetek
Leggyakrabban hiányos táplálkozás, bélbetegségek, gyógyszerhatás (pl. hormonális fogamzásgátlók), rendszeres kávé- és alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás segíti elő a szervezetben a hiány kialakulását, melynek a tünetei:
Stressz, ingerlékenység
Levertség, fáradtság
Bőrszárazság
Vérszegénység
Gyulladt szemhéjak
Görcsállapot
Napi szükséglet
Felnőttek számára napi 1,8-2,2 mg javasolt.
Terhesség és szoptatás idején többre van szükség.
Túladagolás
Tartósan nagy adag bevitele idegrendszeri panaszokat okozhat.