1911-ben a lengyel származású biokémikus Kazinier Funck volt az, aki a vitamin kifejezést megalkott, mégpedig a latin vita szóhoz kapcsolva az angol amine szót.
Ő fedezte fel az első vitamint, melyet tiaminnak nevezett el. A B1 vitamin vízben oldódik, hőérzékeny. Ebből a vitaminból, a fölösleg nem tárolódik el a szervezetben, ezért naponta pótolni kell. Hatását növeli a többi B vitamin, a C- és az E vitamin, valamint a mangán és a kén is.
Szerepe
Nélkülözhetetlen az idegrendszer normális működéséhez
Serkenti az emésztést, számos enzimmel együttműködik a szénhidrátok és a zsírok alkotórészeire való bontásában.
Felelős a gerincvelő és az agy közötti idegi jelátvitelért.
Elősegíti a növekedést, javítja a szellemi tevékenységet és csökkenti a cukoréhséget.
Hozzájárul az egészséges izom és a szív működéshez.
Természetes forrásai
Gabonafélék héja, csírája
Hüvelyesek
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Húsok - főleg a sertéshús -, máj
Tej
Tojássárgája
Dió- és mogyorófélék
Zöldségfélék
Hiánytünetek
Étvágytalanság
Gyomor-, bélbántalmak
Fáradtság, izomfájdalmak, álmatlanság
Szív körüli szorító fájdalmak
Rossz memória
Pszichózisos, enkefalopátiás zavarok, túlzott izgatottság, idegesség, a hangok iránti túlzott érzékenység, depresszió
Napi szükséglet
Rendszeres dohányzás, alkohol- és kávéfogyasztás, sok cukor fogyasztása, láz, gyulladásos megbetegedések, stressz, terhesség, szoptatás vagy fogamzásgátló tabletta szedése esetén érdemes fokozottan bevinni a szervezetbe.
Felnőtteknek 1-1,5 mg/nap.
Túladagolás
Toxikus mellékhatása nem ismert, mivel a felesleg kiürül a szervezetből, és nem tárolódik.