T o m i k a_  h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
T o m i k a_ h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
SAJÁT-OSSÁGOK
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
AUTIZMUS
 
EMÉSZTŐRENDSZER
 
AZOK A "JÓ" VAKCINÁK....
 
OLTÁSOK
 
ÉTEL
 
TÖRVÉNY-JOG
 
MÉRGEZÉS
 
KEZELÉS
 
IMMUNOLÓGIA
 
EGYEBEK
 
ELŐADÁS
 
Dr. UGRAI TAMÁS
 
Aura Egyesület
Tartalom
 
Születési károsultak segítői

Születési károsultak segítői

MTI | 2008-03-22 17:44:37

A Gézengúz Alapítvány 1990-ben jött létre, azzal a céllal, hogy korai orvosi, és összetett rehabilitációs tevékenységgel segíthesse a születési károsult gyermekeket és családjukat. Az alapítvány szakmai ügyvezetőjével, dr. Schultheisz Judittal a Budakalászon található Cseppek Háza gyermek- és rehabilitációs centrumában beszélgettünk.

- A születési károsult gyermekek szülei gyakran az orvosokat, kórházakat teszik felelőssé. Mi erről a véleménye?

- Szerencsére az ilyen vád egyre ritkább, noha nagyon sok a koraszülött és közöttük találhatók nagy arányban azok a csecsemők, akik mindenképpen fejlesztésre, támogatásra szorulnak - kaptuk a választ az ügyvezetőtől.

- Szakemberek - orvosok, gyógypedagógusok, pszichológusok - vesznek részt a születési károsult gyerekekkel való foglalkozásokon. Ön szerint megfelelő létszám áll országosan rendelkezésre az összetett feladathoz?

- Sajnos egyáltalán nem megfelelő az ellátásuk, országosan kialakított rendszer sincs. Ilyen intézmény, mint a Cseppek Háza, megyénként akár kettő is elkelne. Sokkal több gyermek-neurológus kellene, meg olyan szak-teamek, amelyeknek tagjai a sérült gyerekeket korán kiszűrnék és fejlesztésüket, terápiájukat menedzselnék. Gyakorlatilag állami feladatot látunk el. Alakulnak ugyan egyes kórházakban is gyermek-rehabilitációs osztályok, de a rehabilitáció vertikális fejlesztést is jelent. Hosszú távú tevékenység, amit mindig vissza kell ellenőrizni. Sok területet kell összefogni ahhoz, hogy a terápia sikeres legyen. Ezt egy kórház hosszútávon - ilyen összetetten - jelenleg még nem tudja biztosítani. Az első pillanatban a koraszülötteknél sem lehet tudni, milyen irányt vesz a fejlődésük. Súlyos sérült lesz-e, vagy képes a regeneráció beindulni? A súlyos, halmozottan sérültek esetében eléggé nem méltányolható a jelentősége annak, hogy egy gyógypedagógus naponta öt órát együtt tölt a gyerekkel, ezáltal esélyt ad arra, hogy - ha eljön az ideje - szegregált iskolába juttassuk. Ám ez öt-hat év intenzív munkát jelent. Lehet találni olyan szervezeteket - szintén a non-profit szférában -, amelyek később ezeket a gyerekeket fogadják, persze léteznek egészségügyi otthonok is, ahova el lehet helyezni a gyerekeket. Mi a szülőket is próbáljuk felkészíteni arra, hogyan lehet ezt a munkát hosszú távon, családi környezetben menedzselni. Arra törekszünk, hogy a család együtt maradjon, de akkor a gyerekkel nagyon intenzíven kell foglalkozni - ad helyzetképet dr. Schultheisz Judit.

- Milyen mértékben számíthatnak a szülők az állam támogatására?

- Sajnos, a speciális eszközök megvásárlása, javíttatása sok pénzbe kerül, nem mindig tudják tb-támogatással, megfelelő ütemben felíratni. A speciális tápszerekre sokszor kevés a közgyógyellátás kerete. Az útiköltség térítése is bonyolult, a szülők nem minden esetben tudják visszakapni. A non-profit szektor - mivel nem kap megfelelő állami támogatást - kénytelen a szülők anyagi együttműködését kérni, mely újabb teher a család számára. Az a felemelt családi pótlék, szociális segítség, melyben jelenleg a családok részesülhetnek, nem elegendő. Az egészségügyi reformfolyamatban pedig nem kristályosodott még ki, hol lesznek a vidéki és regionális központok. Ha egy családban sérült gyerek születik, az komoly krízis. Nem elég, hogy földolgozzák a tényt, amikor minden bizonytalan. Nem tudják, mikor, kihez forduljanak, nincs megfelelő információs szolgáltatás, sem rehabilitációs program.

- A Cseppek Házát ismerői európai színvonalúnak tartják. Ezt mivel érdemlik ki?

- Magát az épületet családi otthonnak építettük, hiszen a rehabilitáció akkor sikeres, ha a lélek is felfrissül. Másrészt a ház biztosítja a diagnosztikától az utókezelésig az orvosi, gyógytornász és gyógypedagógiai szolgáltatást, helyben kiegészítve gyógyfürdő-ellátásunkkal a gyermekeknek kialakított gyógymedencénkben. Fontos, hogy az orvosok csapatmunkában segítsék a terápiát. Ha egy gyerek elakad, közösen beszéljük meg, milyen terápiás ellátással lehet tovább vinni a fejlődését. A házon belül nagyon sokféle módszerre szakosodtak a kollégák. Az egyes módszerek a fejlődés különböző szakaszaiban válnak fontossá. Mi nyitott intézmény vagyunk, nem zárjuk el a társ-intézmények előtt a módszereinke. Segítünk a vidéki ellátó helyeknek, együttműködünk kórházakkal, szülészeti, koraszülött osztályokkal tartjuk a kapcsolatot. Szerintem ez is az európaiság része - vallja a szakmai ügyvezető.

A ház kuriózuma az intenzív terápiás hetek meghirdetése. Ilyenkor egy család egy héten át többféle terápiás elemet (például analitikus gyógytorna, gyógymasszázs, neurohidroterápia, pszchoterápia, fejlesztőpedagógus foglalkozásai) ismerhet meg a gyakorlatban, ezáltal nagyon sok dolgot tudnak elsajátítani.

- Hazatérve a család önállóan végzi a fejlesztést, bevonva a helyben megtalálható szakembereket, de fenntartják velünk a rendszeres konzultációt. Ezzel is segíthetjük a vidéki ellátatlan területeket. Az intenzív hét után a terápiás tervnek megfelelő algoritmusban ismétlődik nálunk az érintett gyerekek ellátása - egészíti ki dr. Schultheisz Judit, s még hozzáteszi: - Büszkék vagyunk arra, hogy a gyógyfürdő szolgáltatásunkat 1993 óta az OEP finanszírozza, 2000 óta pedig tevékenységünket, mint járóbeteg szakellátást befogadta. De ez a finanszírozás nem elég egy rehabilitációs program végigviteléhez. Minket is sújt - sok kórházi osztályhoz hasonlóan - a volumenkorlát, amely számunkra 2003-ban megállapított teljesítményt ír elő, miközben felépült ez a ház, megkétszereződött az ellátottak száma. Mégsem tudjuk az OEP-től megkapni a valós teljesítményünk alapján járó összeget. Bízom benne, hogy a jelenlegi finanszírozás változni fog, hiszen önerőből képtelenek vagyunk működni.

 

 
HÍREK
 
Üzenetek
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HONLAP FORDÍTÓ
 
 
ÓRA
 
index sitemap advanced
search engine by freefind
FEJLESZTÉSI SEGÉDLET
Melyik téma érdekel leginkább??

Autizmus-általános megközelítése
Autizmus-orvosbiológia megközelítése
Oltások
Étel
Mérgezés
Kezelések
Törvény-Jog
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SZAVAZÁS
Tetszési Index
Mennyire találtad hasznosnak?

Hasznos
Elmegy
Kevés
Bővíteni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2007-05-08
 
Sejtlugosítás-Természetgyógyászat
 
DR. TINUS SMITS
 
VITAMINOK
 
OLTÁS-Linkek
 
AUTIZMUS-Linkek
 
EGYÉB-Linkek
 
TÖRVÉNYEK-Linkek
 
TÁRSOLDALAK
 
Egészség
 
FÓRUMOK
 
E-MAIL
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
KÜLFÖLDI oldalak
 
KALENDÁRIUM
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
SZÖVEGEK
 
Apróságok
 
Más hasznos oldalak
 
Orvosi Szótár
orvosiszotar.hu - orvosi szótár - orvosi szakkifejezések - orvosi kifejezések

 

Orvosi szótár - orvosiszotar.hu

 

 

 

 

 

 

 

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

 

 

 
Keresőszavak

Thimerosal, thiomersal, etil-higany, fogyatékos, autista, oltás, homeopátia, egészség, teszt, labor, kábítószer, túlterhelés, orvos, vitamin, természetgyógyászat, spectrum, keláció, DAN, Tinus, alapítvány, farm, ABA, metallotionein, glutén, kazein, glutemorphin, kazemorphin, hiperaktivitás, probiotikum, MMR, DiPerTe, DTPa, Mercola, Ugrai, sclerosis multiplex, bradstreet, aluminium, HPV, Hapatisis, Polió, Meningitis, Encephalitis, BCG, aspartam, szója, törvény, eutanázia, amalgán, nehézfém, fertőzés, sni, kutatás, kommunikáció, képzés, terápia, Wakefield, immunológia, kezelés,

 
Online nézettség

free counters

 

ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - Skam és remakejei MAGYAR FELIRATTAL, folyamatosan frissülünk!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE