T o m i k a_  h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
T o m i k a_ h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
SAJÁT-OSSÁGOK
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
AUTIZMUS
 
EMÉSZTŐRENDSZER
 
AZOK A "JÓ" VAKCINÁK....
 
OLTÁSOK
 
ÉTEL
 
TÖRVÉNY-JOG
 
MÉRGEZÉS
 
KEZELÉS
 
IMMUNOLÓGIA
 
EGYEBEK
 
ELŐADÁS
 
Dr. UGRAI TAMÁS
 
Aura Egyesület
Tartalom
 
Mitokondriumok

Bírósági döntés a mitokondriumokról

Talán sosem derül ki, volt-e kórokozó szerepe az oltásnak

Népszabadság • Dr. Rontó P. Zoltán   • 2008. június 3.

Miután ma már nem szembesülünk a torokgyíkkal, vagy a tetanusszal, nem is félünk tőlük. Így abba sem gondolunk bele, mekkora kincs a védőoltás nyújtotta egészség. A közelgő foci-Eb miatt áprilisban nagy visszhangot kapott osztrák kanyarópánik azonban ismét ráirányította a figyelmet, mennyire fontos, hogy mindenki elfogadja az oltási rend jelentőségét.

 

Tony Blair volt brit miniszterelnökre 2002-ben komoly politikai nyomás nehezedett, hogy mondja meg nyíltan, akkor húsz hónapos kisfia, Leo megkapta-e az MMR-oltást. A kivédendő betegségek latin neve (morbilli - kanyaró, mumpsz - fültőmirigy-gyulladás, rubeóla - rózsahimlő) alapján elnevezett vakcináról 1998-ban indított szakmai vitát dr. Andrew Wakefield (Royal Free Hospital, London), amikor felvetette, hogy szerepe lehet az autizmus kialakulásában. Londonban az ezredfordulót követő években pánikká dagadt a disputa, amelynek következtében csak a gyerekek 74 százaléka kapta meg az első, megalapozó MMR-oltást. Ezután a főváros több kerületében megnőtt a kanyarós betegek száma, az orvosok járvány kitörésétől tartottak. A miniszterelnök negyedik gyermekéről pár nap után kiderült, hogy ha megfázása miatt késve is, de megkapta a második, úgynevezett emlékeztető MMR-oltást, ám ennek legfeljebb politikai hozadéka volt. Az oltások mellőzésével tovább csökkent az immunizált gyerekek száma, és a kanyaró Anglián kívül más fejlett országokba is visszatért - például Ausztriába -, ahol épp a közelmúltban okozott gondokat a foci-Eb szervezőinek.

A védőoltások kérdésköre sokáig a védőnőkre és a gyermekorvosokra tartozó témaként élt a köztudatban. Az orvostársadalom csak Wakefield felvetése után szentelt neki nagyobb figyelmet, jogi körökben pedig talán az idén várható változás az amerikai kormány nemrég hozott ítélete kapcsán. Kárpótlást ítéltek meg egy házaspárnak, akik azt állítják, hogy a kislányuk a 2000-ben kapott védőoltás miatt lett autista.

A döntés nem foglalkozik orvosszakmai kérdésekkel, nem foglal állást arról, hogy az oltás okozta-e az autizmust. A jogászok csupán arra jutottak, hogy az oltás súlyosbította a kislány már korábban fennálló sejtszintű rendellenességét, ami autizmusra jellemző tünetekkel járó agykárosodáshoz vezetett. A védőoltások ellenzői boldogok, a szakértők szerint viszont nem világos, miért jár a kártérítés. Évtizedes kutatások sem tudták igazolni, hogy kapcsolat lenne a védőoltások és az autizmus között, és a kislány kórtörténetében sincs semmi olyasmi, ami cáfolhatná a felgyűlt tudományos bizonyítékokat. A legnagyobb baj az, hogy a döntés tovább mélyítheti a közvélemény védőoltások iránti bizalmatlanságát.

A The Huffington Post című internetes újság márciusban közölt kiszivárogtatott részleteket annak az ügynek a tárgyalásáról, amikor a gyermek 18 hónapos korában, miután 2000-ben megkapta az esedékes (MMR-, Di-Per-Te- stb.) védőoltásokat, belázasodott, majd autizmusszerű tünetcsoport - például a kommunikációs készség gyengülése - jelentkezett nála. Kiderült, hogy már korábban sem működtek megfelelően a

gyermek sejtjeiben az energiát termelő szervecskék, a mitokondriumok. Kimutattak nála egy génmutációt, amely károsította e sejtszervecskék működését. Ám a gyermek kórtörténete alapján az amerikai egészségügyi tárca tisztségviselői arra a következtetésre jutottak, hogy a védőoltások "jelentős mértékben súlyosbították a háttérben álló rendellenességet", és ezzel energiatermelési hiányt okoztak a kislánynál.

A kutatók néhány éve már tudják, hogy mitokondriális rendellenességben szenvedő gyermekeknél megfigyelhetők autizmusszerű tünetek. Egy 2005-ös portugál vizsgálatban 69 autista gyermek közül ötnél találtak energiatermelést károsító mitokondriális rendellenességeket. Vajon a fent említett kislánynál akkor is kialakultak volna az autizmus tünetei, ha nem kap védőoltásokat?

A New Scientist című tudományos hetilap által megkérdezett szakértő, dr. Linsey Kent (University of St. Andrews, Nagy-Britannia) szerint a tünetek valószínűleg mindenképpen jelentkeztek volna. Mint mondja, zavart mitokondriumműködés esetén különösen nagy a neurológiai vagy izom-rendellenességek kockázata, mert az izmok és az agy sejtjei nagyon sok energiát igényelnek. Agykárosodáshoz vezethet, ha a mitokondriumok nem adnak elegendő energiát, ami aztán autizmusszerű tünetekben nyilvánulhat meg. "A gyermeknél valószínűleg az egyértelműen kimutatott mutáció okozta a fejlődési viszszamaradást" - mondja a doktornő. Hozzáteszi: "soha nem fog kiderülni, hogy volt-e szerepe az oltásnak".

Mit jelent hát a kártérítési döntés? Dr. Paul Offit philadelphiai gyermekorvos szerint semmit. "A kérdés, hogy okozhatnak-e autizmust a védőoltások, tudományos természetű, nem jogi. Számos kísérlet végződött azzal az eredménnyel, hogy nincs kapcsolat az oltások és az autizmus között."

Dr. Linsey Kent azt mondja, nagyon fontos, hogy a kártérítési döntés után se rendüljön meg a védőoltások iránti bizalom. Kent szerint felesleges és roppant költséges lenne a védőoltások beadása előtt kivizsgálni, fennáll-e mitokondriális rendellenesség, mert ez nagyon ritka, és a következményes károsodás már az oltások beadásának ideje előtt nyilvánvalóvá válik a gyermekorvos számára.

Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet főigazgatója, dr. Mészner Zsófia szerint a magyar lakosság bízik a hazai oltási rendben, és elfogadja - ha nem is mindig érti meg teljesen - annak fontosságát. Az Európában is példamutatóan magas, közel 100 százalékot elérő magyar oltottsági arány nagy eredmény, és a főorvosnő szerint méltán lehetünk rá büszkék. - Elkötelezett gyermekorvosok és védőnők nélkül nem tartana itt sem a gyermekellátás, sem a védőoltások ügye - teszi hozzá. Az odaadó munkán kívül két dolog áll a háttérben: az egyik a térítésmentesség, a másik a "szelíd kényszer", azaz a kötelezőség. Utóbbi hazánkban több mint fél évszázados hagyomány, a szülők döntő többsége ebben nőtt fel, így nem merül fel bennük a kétség, hogy szükség van-e a védőoltásokra. Hozzáteszi azonban, hogy minket is utolért a világjelenség: egy kisszámú, ám annál nagyobb hangú csoport hazánkban is vitatja a védőoltások egészségvédő hatásait, és minden létező lehetőséget megragad, hogy nem bizonyított károsító hatásokat, emberi tragédiákat írjon az oltások számlájára. Az vezeti félre őket, hogy az oltások beadási ideje egybeeshet bizonyos betegségek felléptével. Ilyenkor nem könnyű bizonyítani az ok-okozati összefüggés hiányát, különösen akkor, ha egyes médiumok ennek igénye nélkül is hajlandók az oltást hibáztatva bemutatni a tragédiát.

 
HÍREK
 
Üzenetek
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HONLAP FORDÍTÓ
 
 
ÓRA
 
index sitemap advanced
search engine by freefind
FEJLESZTÉSI SEGÉDLET
Melyik téma érdekel leginkább??

Autizmus-általános megközelítése
Autizmus-orvosbiológia megközelítése
Oltások
Étel
Mérgezés
Kezelések
Törvény-Jog
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SZAVAZÁS
Tetszési Index
Mennyire találtad hasznosnak?

Hasznos
Elmegy
Kevés
Bővíteni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2007-05-08
 
Sejtlugosítás-Természetgyógyászat
 
DR. TINUS SMITS
 
VITAMINOK
 
OLTÁS-Linkek
 
AUTIZMUS-Linkek
 
EGYÉB-Linkek
 
TÖRVÉNYEK-Linkek
 
TÁRSOLDALAK
 
Egészség
 
FÓRUMOK
 
E-MAIL
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
KÜLFÖLDI oldalak
 
KALENDÁRIUM
2021. Május
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
SZÖVEGEK
 
Apróságok
 
Más hasznos oldalak
 
Orvosi Szótár
orvosiszotar.hu - orvosi szótár - orvosi szakkifejezések - orvosi kifejezések

 

Orvosi szótár - orvosiszotar.hu

 

 

 

 

 

 

 

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

 

 

 
Keresőszavak

Thimerosal, thiomersal, etil-higany, fogyatékos, autista, oltás, homeopátia, egészség, teszt, labor, kábítószer, túlterhelés, orvos, vitamin, természetgyógyászat, spectrum, keláció, DAN, Tinus, alapítvány, farm, ABA, metallotionein, glutén, kazein, glutemorphin, kazemorphin, hiperaktivitás, probiotikum, MMR, DiPerTe, DTPa, Mercola, Ugrai, sclerosis multiplex, bradstreet, aluminium, HPV, Hapatisis, Polió, Meningitis, Encephalitis, BCG, aspartam, szója, törvény, eutanázia, amalgán, nehézfém, fertőzés, sni, kutatás, kommunikáció, képzés, terápia, Wakefield, immunológia, kezelés,

 
Online nézettség

free counters

 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.