T o m i k a_  h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
T o m i k a_ h o n l a p j a _a v a g y_ a _ v a l ó d i_a u t i z m u s.
SAJÁT-OSSÁGOK
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
AUTIZMUS
 
EMÉSZTŐRENDSZER
 
AZOK A "JÓ" VAKCINÁK....
 
OLTÁSOK
 
ÉTEL
 
TÖRVÉNY-JOG
 
MÉRGEZÉS
 
KEZELÉS
 
IMMUNOLÓGIA
 
EGYEBEK
 
ELŐADÁS
 
Dr. UGRAI TAMÁS
 
Aura Egyesület
Tartalom
 
A gyógyuláshoz való jog

A gyógyuláshoz való jog az őrjöngő pszichiátriai betegeket is megilleti

Elhangzott: 2005. április 9-én

Az édesanya kimerült, fél, és tehetetlen. A pszichiáter főorvos belefáradt a többéves dörömbölésbe. Mindketten csak reménykednek, hogy nem történik semmi jóvátehetetlen, ha a tizenhat éves autista fiú ismét rohamot kap, törni-zúzni kezd, ön- és esetleg közveszélyessé válik. Magyarországon ugyanis nincs olyan hely, ahol ezeket a betegeket megfelelően ellátják.

Mivel nálunk még az is szenzációszámba megy, ha véletlenül megnyílik egy kis bankfiók, amelyet úgy rendeztek be – mellesleg alig egymillió forintos pluszköltséggel –, hogy például a vakok is éppolyan könnyedén és magától értetődő módon közlekedjenek ott és intézzék az ügyeiket, mint bárki más, senki sem fog csodálkozni a következő történeten. Akit az a sorscsapás ér, hogy hátránnyal startol az életben, mert testi fogyatékos, az elméje sérült, vagy egyszerűen csak elhatalmasodik rajta valamilyen pszichiátriai baj, nálunk az legtöbbször nemcsak kilátástalan jövő elé néz, de ezt a jövőt a hozzátartozói számára is reménytelenné teszi. Akik ugyanúgy, mint ő, magukra vannak utalva, és igazi segítséget önmaguktól remélhetnek csak, senki mástól.

 

De vajon akkor mi van, ha például valakiről, aki egyébként speciális ellátásra szorulna, hogy legalább karbantartsák az állapotát, egyszer csak az is kiderül, hogy veszélyes lett, s nemcsak önmagára, hanem másokra is? A Tizenhat óra megmutatja, hogy ekkor mi van. A történet egy tizenhat éves autista fiúról szól, akin az édesanyja váratlanul ijesztő tüneteket észlelt.

 

Egyre agresszívabbá vált a fiú, megütötte, megharapta az édesanyját, és ha az éjszaka közepén felébredt, akkor kiabálásával az egész családot felkeltette, senki nem tudott pihenni. A doktornő újabb és újabb nyugtatókkal próbálkozott, amelyek nemhogy nyugtatták, hanem még agresszívabbá vált tőlük a kamasz fiú. Egyre fokozódó agresszivitása miatt az anya már az egész családot féltette, ezért végül úgy döntött, kihívja az ügyeletet. Az ügyelet hívta a mentőket, akik csak rengeteg nyugtató beadása után, leszíjazva tudták beszállítani a beteget a pszichiátriára. A zárt osztályra az édesanyja is elkísérte, az ágya végében aludt; már amennyit tudott, mert a szobában lévő betegek annyira agresszíven viselkedtek, hogy nem mert igazán aludni. Két nap múlva – mivel nem látta, hogy érdemben bármilyen változás történne – saját felelősségére hazavitte fiát.

 

Ha a fiú rohamai erősödnének, a család sehova nem tud fordulni, mert mint az orvosok is elmondták nekik, Magyarországon az ilyen betegek gyógykezelését, rehabilitációját nem tudják ellátni, egyszerűen nincsenek biztosítva a körülmények. Egyetlen megoldás az, hogy ha ismét rohamot kap a fiú, megint beszállítatják a zárt osztályra, ahol lenyugtatják, és ameddig az édesanya bírja, addig maradnak, majd haza mennek és minden kezdődik elölről.

 

A bíróság minden esetben kimegy a családhoz és felülbírálják, hogy valóban indokolt volt-e a fiú zárt osztályra való beszállítása. A bíró megállapította, hogy a beszállítás indokolt volt ugyan, de a zárt osztály nem megfelelő hely számára, mert érdemben nem lesz változás.

 

Pár napja ismét elég rossz állapotban van a fiú, várható tehát egy következő roham, aminek nem lehet tudni, mi lesz a vége. Az édesanya, bár nem szeretné elveszíteni fiát, egyre nehezebben bírja lelkileg, hogy ár ellen kell úsznia folyamatosan. Magán úton el lehet helyezni az ilyen betegeket is, de horribilis összegbe kerül, és kihalásos alapon lehet bekerülni. Találtak egy alapítványi működtetésű intézményt, ahová másfélmillió forint a beugró. Megpróbálják ugyan összeszedni a pénzt, de nem tudják mi lesz, ha mégsem sikerül, segítséget ugyanis senkitől nem tudnak kérni.

Dr. Rigó Péter pszichiáter főorvos, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet munkatársa elmondta, hogy az autizmus jelenleg nem gyógyítható betegség, de az esetek jó részében elég jól fenn tudják tartani a betegek állapotát. Egy szűk csoport az, amely a gyerekkor után agresszívvé válik, azonban az ő kezelésükre a pszichiátriai osztályok nincsenek felkészülve. Létre kellene hozni olyan helyiségeket, ahol ezeket a betegeket megfelelően le lehetne kötözni, de nem pizsamával például, hanem erre szolgáló szíjakkal, amelyek viszonylag kényelmesek. A tizenkét betegre jutó két ápoló nagyon kevés, hiszen egy-egy ilyen agresszív ember megfékezéséhez legalább két ápolóra van szükség, de akkor ki foglalkozik a többiekkel.

 

A pszichiáter főorvos szerint a jogszabályi környezet megvan, tehát nyilván ez inkább pénzkérdés, amit a mai magyar egészségügy egyszerűen nem tud megoldani. Más országokban, ahol jobban felszerelt az egészségügy, ott van egy biztonsági személyzet, akik arra vannak kiképezve, hogy hogyan lehet, minél kisebb sérüléssel megfékezni egy dühöngő beteget. Emellett vannak olyan helyiségek, ahol ezt humánusan le lehet folytatni, a kezelést be lehet állítani, de amíg ez nem történik meg, addig sincs veszélyben a többi beteg és az ápolószemélyzet.

 

Ma hat-nyolc évet kell várnia egy budapesti autistának arra, hogy intézetbe kerülhessen, ez is nonszensz – véli dr. Rigó Péter. Addig hol van, egy pszichiátriai osztály mélyén? – teszi fel a sajnos költői kérdést az orvos. Mert otthon nem lehet; vagy nem tud lenni.

 
HÍREK
 
Üzenetek
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
HONLAP FORDÍTÓ
 
 
ÓRA
 
index sitemap advanced
search engine by freefind
FEJLESZTÉSI SEGÉDLET
Melyik téma érdekel leginkább??

Autizmus-általános megközelítése
Autizmus-orvosbiológia megközelítése
Oltások
Étel
Mérgezés
Kezelések
Törvény-Jog
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
SZAVAZÁS
Tetszési Index
Mennyire találtad hasznosnak?

Hasznos
Elmegy
Kevés
Bővíteni
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2007-05-08
 
Sejtlugosítás-Természetgyógyászat
 
DR. TINUS SMITS
 
VITAMINOK
 
OLTÁS-Linkek
 
AUTIZMUS-Linkek
 
EGYÉB-Linkek
 
TÖRVÉNYEK-Linkek
 
TÁRSOLDALAK
 
Egészség
 
FÓRUMOK
 
E-MAIL
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
KÜLFÖLDI oldalak
 
KALENDÁRIUM
2021. November
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
SZÖVEGEK
 
Apróságok
 
Más hasznos oldalak
 
Orvosi Szótár
orvosiszotar.hu - orvosi szótár - orvosi szakkifejezések - orvosi kifejezések

 

Orvosi szótár - orvosiszotar.hu

 

 

 

 

 

 

 

Gyorstipp: Írja be a keresett latin vagy magyar kifejezést vagy annak egy részét kisbetűvel és nyomja meg a Keresés gombot.

 

 

 
Keresőszavak

Thimerosal, thiomersal, etil-higany, fogyatékos, autista, oltás, homeopátia, egészség, teszt, labor, kábítószer, túlterhelés, orvos, vitamin, természetgyógyászat, spectrum, keláció, DAN, Tinus, alapítvány, farm, ABA, metallotionein, glutén, kazein, glutemorphin, kazemorphin, hiperaktivitás, probiotikum, MMR, DiPerTe, DTPa, Mercola, Ugrai, sclerosis multiplex, bradstreet, aluminium, HPV, Hapatisis, Polió, Meningitis, Encephalitis, BCG, aspartam, szója, törvény, eutanázia, amalgán, nehézfém, fertőzés, sni, kutatás, kommunikáció, képzés, terápia, Wakefield, immunológia, kezelés,

 
Online nézettség

free counters

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM